avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Bilet la ordin avalizat refuzat de banca. Exista ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Bilet la ordin avalizat refuzat de banca. Exista solutie?

Buna dimineata. Va rog indrumati-ma in aceasta situatie: intre societatea noastra si o alta societate a fost incheiat un contract de prestari servicii in baza caruia am emis 3 facturi (total 30.000 lei). Nici una achitata pana in acest moment, desi toate scadente, si comunicate postal debitorului.
Am vrut sa inaintam ordonanta de plata, insa debitorul ne-a dat un BO, pe o anumita suma- partiala (5000 lei), nicidecum toata creanta, promitandu-ne si alte bilete la ordin, pe care sa le primim lunar timp de doua luni de acum inainte.
BO a avut scadenta in 28.02.2016. L-am introdus impotriva celui care a avalizat biletul, dar a fost refuzat de banca pt lipsa totala disponibil. Este un BO avalizat de catre o alta societate asa cum ziceam.
Intrebarea este: ce avem de facut acum? Practic avem un BO pe suma de 5000 de lei refuzat de banca, o promisiune pentru alte BO, si o creanta restanta.
Sa facem ordonanta de plata? Sau ce putem face sa ne recuperam suma de bani? Sa pun in executare BO? Impotriva cui? Si ce se va intampla cu restul de creanta - 25.000 de lei? Actiune in civil simpla, sau tot ordonanta de plata?
Va rog indrumati-ma!
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Alina Ciocanea , Avocat 13:58, 15 Martie 2016
Buna ziua,

biletul la ordin este titlu executoriu, deci puteti sa il puneti in executare, pentru suma respectiva.
Pentru restul de suma, daca nu exista discutii referitor la prestatiile contractuale, cel mai economic este sa promovati o cerere de emitere a unei ordonante de plata (taxa de timbru este considerabil mai mica).

De asemenea, odata ce ati introdus actiune, puteti promova si o cerere de sechestru asigurator/poprire asiguratoare.

Dar cum toate demersurile de mai sus presupun costuri din partea dvs., inainte de inceperea lor apreciez ca trebuie sa vedeti daca societatea debitoare are activitate/active, etc, astfel incat la finalul demersurilor sa nu ramaneti doar cu niste hotarari judecatoresti favorabile, pe care sa le puneti in rama.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2016
Alina Ciocanea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creanta garantata partial prin bo nyusziful nyusziful Buna ziua. Va rog indrumati-ma in aceasta situatie: intre societatea noastra si o alta societate a fost incheiat un contract de prestari servicii in baza ... (vezi toată discuția)
Bo la ordin avalizat woodart woodart Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat, pentru care va multumesc anticipat. Ma intereseaza sa stiu, daca mi-a fost emis un Bo la ordin avalizat de ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare-partajul bunurilor comune ginacoseru ginacoseru am un bilet la ordin avalizat de catre administratorul soc x.acesta se afla in procedura falimentului. biletul a fost primit garantie si completat in luna ... (vezi toată discuția)