avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In ce conditii se poate redeschide un proces penal ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

In ce conditii se poate redeschide un proces penal ?

In ce conditii se poate redeschide un proces penal ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:13, 15 Martie 2016
Va referiti la o hotarare definitiva? detaliati
E vorba de un proces in care s-a dat o solutie de NUP confirmata de instanta.
ART. 335 c.p.p.
Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale
(1) Dacă procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia constată, ulterior, că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, infirmă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale. Dispoziţiile art. 317 se aplică în mod corespunzător.
#M2
(2) În cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.
(3) Când constată că suspectul sau inculpatul nu şi-a îndeplinit cu rea-credinţă obligaţiile stabilite conform art. 318 alin. (3), procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.
(4) Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.
(5) În cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, redeschiderea urmăririi penale are loc şi atunci când judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea împotriva soluţiei şi a trimis cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. Dispoziţiile judecătorului de cameră preliminară sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală.
Va multumesc.
Art.155 CP :,,Admiterea in principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face sa curga un nou termen de prescriptie a raspunderii penale."
1)Daca raspunderea penala cu privire la o infractiune se prescrie dupa 5 ani, se poate redeschide procesul penal dupa 6 ani?
2)Daca raspunderea penala cu privire la o infractiune se prescrie dupa 5 ani, iar procesul s-a redeschis dupa 4 ani, care va fi noul termen de prescriptie a raspunderii penale ?
1) Cursul prescriptiei poate fi intrerupt de anumite proceduri, deci nu este sigur ca s-ar fi prescris fapta respectiva. Insa daca s-a prescris, prescrisa ramane.

2) Inca o data, cursul prescriptiei poate fi intrerupt, deci raspunsul nu e clar. Poate insa interveni prescriptia speciala (Art. 155 alin. 4 NCP).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redeschidere proces penal rrocambole rrocambole Am citit in presa despre redeschiderea dosarului mineriadelor. In ce conditii se poate redeschide un dosar penal si in baza carui articol de lege? (vezi toată discuția)
Restituire dosar pentru procurori puncuska puncuska in ce cazuri se poate cere restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale? (vezi toată discuția)
Cine emite ordonanta cand se cere redeschiderea unui dosar penal? desirelia75 desirelia75 in ian 2014 a fost solutionat un dosar penal prin scoaterea de sub urmarirea penala a lui X. in 2016 cer redeschiderea acestui dosar deoarece au aparut ... (vezi toată discuția)