OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă
Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6 lit. a)-c), nu poate depăsi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe oră la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Multumesc pentru raspuns, dar ce inseamna salariu minim brut pe ora la nivelul anului 2016? In plus, eu am gasit la art 7 alt continut pe Internet si anume: "Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare"
Pentru ca suma calculata pe ora a salariului minim brut pe economie, mi s-ar parea foarte, foarte mica in raport cu cuantumul unor taxe de timbru pentru unele cauze. In concret, ma intereseaza daca o persoana care a beneficiat de un ajutor de 700 de lei, mai poate beneficia de un ajutor in valoare de 150 de lei intr-o alta cauza civila. Mentionez ca nu are niciun venit si poate demonstra acest lucru. Deci care e suma maxima pe an, macar cu aproximatie de care se poate beneficia? Nu e cazul aici, dar ma gandesc ca o persoana care mai are nevoie si de asistenta juridica, si de trei procese cu taxe de timbru cu sume de cateva sute de lei, raportat la salariul minim brut pe ora, a cate 10 luni, n-ar putea sa beneficieze de mai mult de 300, 400 de lei pe an, ceea ce, sa-mi fie cu iertare, nu cred.
Am gasit: salariul minim brut la nivel de tara pe ora in 2016 este de 6,225 lei. Asta inseamna... ori 10, suma de... 60 de lei maxim la nivel de un an! Deci nu se poate! E prea putin. Poate ma lamureste cineva cu referire la suma si daca e in vigoare articolul de Ordonanta 51 invocat de mine.