Am o nelamurire in legatura cu un certificat de concediu medical cod 06, initial, ce a fost acordat pentru perioada 14.02.2016-17.02.2016.De aici reies 3 zile suportate din FS.Urmatorul certificat are cod 01, in continuare,pentru perioada 18.02.2016-29.02.2016.
Avand in vedere faptul ca din certificatul de concediu medical, cu bifa la initial, se suporta primele 5 zile din FS, eu nu ma prea incadrez in aceasta situatie, avand doar 3 zile.
La completarea in Saga, cum trebuie sa procedez, ca sa cumulez cele 5 zile, sa il inregistrez pe asta initial cu 3 zile din FS, si la urmatorul sa aplic aceeasi regula chiar daca este in continuare si are alt cod, si sa mai consider inca 2 zile din FS si restul si restul din FNUASS, sau ramane doar 3 zile din FS, si al doilea concediu il inregistrez normal?
Angajatorul suporta din fondul de salarii doar indemnizatia aferenta zilelor lucratoare incluse in perioada primelor 5 zile calendaristice din concediul medical.
Certificatul initial are 4 zile calendaristice, din care se platesc 3 zile de catre angajator.
Ziua a 5-a se plateste de angajator din certificatul "in continuare", pentru data de 18.02.2016. Indemnizatia pentru urmatoarele 6 zile lucratoare se suporta din FNUASS.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 31
În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordã de medicul care a asistat urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardã, structuri de primire urgenţe, ambulanţã, centru de permanenţã), pentru o perioadã de maximum 5 zile calendaristice. Dacã incapacitatea temporarã de muncã se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţã (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege.
ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007
──────────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristicã 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plãtite - - X X X - - Y Y Y Y Y
──────────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.
În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.
ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.
Calcul cm
dragos irina22
Buna seara!
As dori sa ma lamureasca cineva ,am un concediu medical initial pe data de 31 octombrie si in continuare pana in data de 21 noirmbrie. Cate zile ... (vezi toată discuția)