avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul Cm
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul Cm

Buna seara!
As dori sa ma lamureasca cineva ,am un concediu medical initial pe data de 31 octombrie si in continuare pana in data de 21 noirmbrie. Cate zile sunt suportate de angajator in acest caz.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:03, 5 Decembrie 2016
Pentru codul 01 (boala obisnuita), angajatorul suporta indemnizatia pentru o zi in octombrie (31.10.2016), iar in luna noiembrie suporta inca 4 zile (1-4.11.2016). Urmatoarele zile se suporta din FNUASS.

OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, de către angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), pentru zilele lucrătoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

─────────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristică 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plătite - - X X X - - Y Y Y Y Y
─────────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.


În acest caz angajatorul suportă indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pentru 3 zile lucrătoare, având în vedere că 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sărbătoare declarate nelucrătoare.
(2) Numărul de zile ce urmează a fi plătite nu va cuprinde zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrătoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncă.

ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordă în aceeaşi lună două sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fără întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se calculează şi se plăteşte separat, iar plata se suportă conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordă două sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fără întrerupere între ele, durata lor se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005. În această situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinată pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordă în aceeaşi lună două certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumită perioadă, indemnizaţia se calculează după cum urmează:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilităţii acestuia şi data începerii valabilităţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rămase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cărui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculează în mod corespunzător, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordă certificat de concediu medical pentru o anumită perioadă, iar asiguratul doreşte să îşi reia activitatea profesională înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzător, de către medicul prescriptor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical felisana felisana Buna ziua! Un anagajt are 8 zile concediu medical in luna ianuarie 2015 si un alt concediu medical de 6 zile care este tot initial in februarie 2015. Cele 5 ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 CATALENA CATALENA Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu un certificat de concediu medical cod 06, initial, ce a fost acordat pentru perioada 14.02.2016-17.02.2016.De aici ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical ContSters228970 ContSters228970 -7 zile concediu medical -1 zi cocediu odihna -14 concediu medical Care zile se platesc din fondul unitatii? (vezi toată discuția)