avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concediu medical

Buna ziua!

Un anagajt are 8 zile concediu medical in luna ianuarie 2015 si un alt concediu medical de 6 zile care este tot initial in februarie 2015. Cele 5 zile suportate de angajator se aplica concediului medical din ambele luni, sau numai pentru luna ianuarie, restul zilelor din ian si feb fiind suportate din CCI?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:07, 28 Februarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru fiecare dintre cele doua certificate medicale primele 5 zile calendaristice se suporta de catre angajator.

Aveti mai jos prevederile legale privind plata indemnizatiilor de concediu medical de catre angajator sau din FNUASS.

OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 35
(1) Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã, potrivit art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate (FNUASS), pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
Exemplu - Situaţia în care concediul medical este acordat pentru perioada 1-12 ianuarie 2007

───────────────────────────────────────────────────────────
ziua L M M J V S D L M M J V _ _ _
data calendaristicã 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 _ _ _
zile plãtite - - X X X - - Y Y Y Y Y
───────────────────────────────────────────────────────────
X - zile suportate de angajator, Y - zile suportate din bugetul FNUASS.

În acest caz angajatorul suportã indemnizaţia de asigurãri sociale de sãnãtate pentru 3 zile lucrãtoare, având în vedere cã 1 şi 2 ianuarie sunt zile de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare.
(2) Numãrul de zile ce urmeazã a fi plãtite nu va cuprinde zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrãtoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncã.

ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cm dragos irina22 dragos irina22 Buna seara! As dori sa ma lamureasca cineva ,am un concediu medical initial pe data de 31 octombrie si in continuare pana in data de 21 noirmbrie. Cate zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 CATALENA CATALENA Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu un certificat de concediu medical cod 06, initial, ce a fost acordat pentru perioada 14.02.2016-17.02.2016.De aici ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical ContSters228970 ContSters228970 -7 zile concediu medical -1 zi cocediu odihna -14 concediu medical Care zile se platesc din fondul unitatii? (vezi toată discuția)