Veti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatie daca va incadrati in urmatoarele prevederi ale OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
multumesc de raspuns, dar ca sa inteleg mai bine, daca am in luna Ianuarie 2016 contract de munca pana la 4 Ianuarie, dupa care pana pe 28 Februarie nu am mai lucrat, si am reluat lucrul pe 29 Februarie, deci am 4 zile lucrate in Ianuarie si 1 zi in Februarie, ma incadrez la exceptie si voi beneficia de ICC?
Multumesc!
1. Exact asa spune art. 4 din OUG 111/2010.
2. Va incadrati la exceptie deoarece este vorba de doar doua luni in care ati lucrat mai putin de jumatate din zilele lucratoare ale lunii.
Multumesc din nou de raspuns, dar as vrea sa mai precizati ceva.Noul meu contract de munca este datat 29/02/2016 dar are data de incepere 01/03/2016. deci eu nu sunt incadrata cu nici o zi in Februarie, ci incep de pe 01/03/2016.Cu alte cuvinte nu am nici o zi incadrata ca lucrata in luna Februarie, noul meu contract incepe pe 01/03/2016.In aceste conditii, ma mai incadrez la ICC?Multumesc din nou!
1. In aceasta situatie nu puteti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
2. Incercati sa convingeti pe angajator sa va refaca contractul individual de munca (CIM) incepand cu 29.02.2016.