X a venit la o procedura, la data deschiderii era condamnat in prima instanta, dar a uzat de caile de atat.
Comisia de evaluare la declarat castigator.
Y (locul 2) a contestat, in timp ce s-a judecat cauza la CNSC, X a fost condamnat definitiv (aspect cunoscut de CNSC), totusi acesta a respins contestatia si a dispus continuarea procedurii, care in aceasta faza inseamna incheierea contractului cu X.
Cum este corect sa procedeze autoritatea contractanta:
1) Sa semneze contractul cu ofertantul condamnat (conform deciziei CNSC)?
2) Sa nu tina cont de decizia CNSC ci de faptul ca X a fost condamnat si sa il excluda din procedura?
Decizia CNSC poate fi atacata la Curtea de Apel, cu plangere in care sa mentionati si cele prezentate. Curtea va stabili legalitatea acesteia. Daca si Curtea de Apel mentine decizia, inseamna ca aceasta este legala si trebuie sa incheiati contractul asa cum a dispus CNSC. Daca nu, Curtea de Apel are dreptul sa ia in considerare cele prezentate de dvs. si sa anuleze decizia CNSC.
Puteti solicita in instanta inclusiv suspendarea procedurii, pana la solutionare.
E discutabil ! La data depunerii ofertelor nu era condamnat definitiv si atunci trebuie sa respectati decizia CNSC.
Condamnarea definitiva este pt unul din cazurile enumerate la art. 180, fiind vorba de ofertant sau persoana de decizie din firma?
sau il incadrati la art 181 lit. d? Art 181 se refera la dreptul, nu si obligatia, de a exclude ofertantul care a fost condamnat pt unul din cazurile enumerate la lit.e, dar e vorba de ofertant nu de administrator.
Si, de asemenea, e in discutie daca fapta pt care a fost condamnat are legatura cu profesia pe care urmeaza sa o practice in cadrul contractului ce urmeaza a fi incheiat!
Da, cam asa e, inclusiv practica CNSC este destul de incoerenta pe tema asta.
Art.181,lit.d) se refera la excluderea din procedura a unui ofertant care a fost condamnat, si nu distinge nici raportarea momentului cand a fost condamnat si nici a momentului cand trebuie exclus din procedura. Adica pe undeva reiese ca el poate fi exclus oricand pana la momentul incheierii contractului, iar condamnarea poate fi oricand in ultimii 3 ani.
Nu e de neglijat nici motivul condamnarii, care e si el relevant, cum ati spus dvs., domnule larrym.
Avand in vedere ca nu s-a incheiat contractul, daca speta condamnarii a fost deja judecata de CNSC in timpul solutionarii contestatiei si nici nu s-a atacat decizia CNSC la Curte de catre niciuna din parti (mai ales contestatarul), aveti obligatia sa incheiati contractul in situatia existenta.
Daca speta condamnarii nu a fost judecata de CNSC in cadrul contestatiei, puteti anula procedura pe temeiul 181, lit.d) si nu are decat sa conteste si sa spuna CNSC ca trebuie sa incheiati contractul.
Legea e lege, si dispozitiile CNSC si Curtii trebuie aplicate intocmai, indiferent ce zice unul si altul.
In general intr-o speta sunt foarte multe variabile, pe care doar dvs. le cunoasteti integral, si care pot modifica fiecare din ele, radical decizia autoritatii.
Punctele de vedere exprimate pe un forum sunt emise doar pe baza celor cunoscute si pot fi tratate doar ca atare.
Respingere ofertant
geo.yan
Exista prevedere legala in cazul in care o autoritate contractata poate respinge un ofertant in conditiile in care acesta a avut obligatii contractuale cu ... (vezi toată discuția)
Achiziþii publice
machis
In ianuarie s-a organizat o licitaţie deschisă pentru atribuirea unui Acord cadru. Au particiupat 5 ofertanţi iar oferta depusă de Ofertantul x a fost ... (vezi toată discuția)