avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire dauna totala RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire dauna totala RCA

Buna ziua
In data de 12.01.2016 am fost lovit la o intersectie semaforizata de catre un cetatean. Am fost la politie, am primit asigurarea RCA de la masina cetateanului, el fiind vinovatul. La doua saptamani de la eveniment a venit inspectorul de daune, acasa, masina fiind imobilizata, a facut poze si a intocmit constatarea. Dupa 3 saptamani de asteptare am primit raspunsul de la firma de asigurare cu valorile de despagubire, 2300 lei pentru dauna totala (asa fiind incadrata dauna de la inceput) si 3072 lei pentru reparatie (devizul total fiind de 14519 lei). Am cerut la firma de asigurari detaliile calculului valorilor mai sus mentionate si au spus ca masina e veche si are multi km. Dar consider ca nu este corect, avand in vedere ca aveam o masina functionala conditiile tehnice fiind conforme pentru circulatia pe drumurile publice. Masina Ford Focus break fabricatie 2002, km bord 312000. Pot face reclamatie la Comisia de Cupraveghere a Asigurarilor si la Protectia Consumatorului? Am sanse sa obtin alta valoare a despagubirii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:58, 29 Martie 2016
Buna ziua,

Mai intai trebuie sa verificati care este valoarea corecta de piata a unui autoturism similar celui ca al dvs..

In cazul in care apar diferente puteti solicita prin cerere de despagubire valoarea pe care dvs. o sustineti/ proba, urmand ca asiguratorul sa analizeze.

Conteaza ce veti face cu masina: daca o pastrati (probabil va ofera 75% din val de piata), sau daca o predati la o unitate de dezmembrari.

In cazul in care sunteti nemultumit, puteti sa faceti o plangere, dar ASF nu poate stabili valoarea corecta a unui autovehicul, ci instanta (daca nu se ajunge la o intelegere amiabila).
Intr-adevar, sumele oferite drept despagubire sunt mici. Valoarea despagubirii este limitata, in cazul unei daune totale, de valoarea de piata a autoturismului. Exista programe de calculator care stabileste valoarea de piata a unui autoturism. Unul l-am gasit pe internet, dar nu l-am folosit neavand nevoie. Valoarea de piata este influentata de mai multi factori, dintre care amintesc: marca si tipul autoturismului, caracteristicile tehnice principale, luna si anul de fabricatie, echiparea de serie sau optionala etc.
Documentati-va asupra factorilor care au folositi la determinarea valorii de piata. Incercati rezolvarea litigiului prin mediere. Daca nu reusiti singura solutie este instanta de judecata.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna totala, despagubire mica danmocan danmocan Buna ziua. In data de 30.12.2016 am fost implicat intrun accident. Pe scurt,prima masina a semnalizat sa intre pe o strada la stanga,a doua masina sa oprit sa ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)