avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie asimilata la gr 2 de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie asimilata la gr 2 de invaliditate

Sunt nascuta pe 28 iunie 1959.
Am lucrat intr-o intreprindere,pana in 1989.
M-am pensionat pe caz de boala gradul 2.Pe decizia pentru pierderea cap. de munca din anul 1991 scrie ca am 12 ani 08 luni si 13 zile,probabil cu medicalele.
De atunci am fost tot gradul 2 pensionata ,revizuibil ,anual pana la 51 de ani ,cand, m-au pensionat,nerevizuibil,cu cod F20,L19 pe 2000 art.62 7a,tot gradul 2.
Precizez ca nu a putut nimeni sa umble pentru mine,sa-mi caute drepturile.
Ce vreau sa va intreb? Cand ies la pensie? Pensia de invaliditate este perioada asimilata,si daca da ,va rog sa-mi spuneti ,in cazul meu,si cu cat voi iesi eu? Acum am 565lei. Daca imi puteti face si mie un calcul? Nu stiu ce date sa va dau pentru acest lucru.
Va multumesc,anticipat.Nici grupa de munca nu o stiu de la Mecanica Fina, Acolo,pe cartea de munca, sunt trecute, meseria de strungar, ceasornicar si cred ca si ajustor, lucrand intr-o sectie de sdv-uri, adica scule dispozitive,verificatoare.
Va multumesc mult!

Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: ContSters384258 , utilizator 12:06, 24 Martie 2016
Precizati din ultima decizie:
-Punctajul mediu anual
-Stagiul potential in ani, luni si zile.
Domnule Carp,multumescmult,ca ne dati o mana de ajutor! in ultima decizie de invaliditate din 2005 punctajul mediu anual este de 0,64771,iar stagiulcomplet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual 30 ani si 0 luni ,in 2005,nu stiu de unde sa va dau stagiul potential,nu stiu unde sa-l cautsi ce ani reprezinta?
Este foarte posibil sa nu aveti stagiu potential.
Asta insemna ca total stagiu de cotizare = 12 ani, 8 luni si 13 zile.
Limita de varsta la 61 de ani si 5 luni.
Stagiul complet va fi de 31 de ani si 5 luni.
Daca va mai fi in vigoare legea 263/2010 in anul 2020, aproximez ca punctajul mediu anual la terecerea la limita de varsta va fi de 0,83xxx
Va multumesc,pentru raspuns,dar vreau sa va mai intreb urmatoarele lucruri;in acest caz,exista posibilitatea de a plati pentru un numar de ani sa zicem,pe 10 sau 5 ani,cotizatii din mana la casa de pensii?care sa ajute la marirea punctului de pensie?si cam ce sume ar fi?adica pe anii cand am fost in pensie de boala? si,alta chestiune ar fi,daca,dupa iesirea la pensie la limita de varsta,mai pot lucra cu contractde munca,sau colaborare,si daca foloseste pentru casa de pensii?in final tot pentru a mari punctul de pensie.
Nu merita sa faceti contract de asigurare cu casa locala.
Contributia este de 247 de lei pe luna pentru 2016.
247x12=2964 de lei pe 1 an
Contributia pe 1 an va aduce in plus la pensie 10 lei pe luna.
Dupa trecerea la limita de varsta puteti sa lucrati fara nicio restrictie.
In aceste conditii va creste si cuantumul pensiei.

Alte discuții în legătură

Pensie pe caz de boala gradul 2 coka23 coka23 Mama mea este pensionata pe caz de boala gradul 2 de aproximativ 16 ani si beneficiaza de o pensie foarte mica as vrea sa stiu daca se poate recalcula aceasta ... (vezi toată discuția)
Variante de pensionare linualin linualin Va supun atentiei urmatorul caz: Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie Corina Chilom Corina Chilom buna ziua! as vrea si eu, daca are cineva, modul de calcul al pensiei. pentru pensia anticipata si pentru cea pe caz de boala. mi-a zis cineva ca pensia ... (vezi toată discuția)