avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... variante de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

variante de pensionare

Va supun atentiei urmatorul caz:
Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea solicitant pentru varsta si starea lui de sanatate.
In acel moment va avea 40 de ani lucrati, din care 7 ani in grupa a II-a.
Care din urmatoarele variante este mai favorabila financiar pentru socrul meu, (in care caz penalizarea este mai mica?) :

1) Concediu medical in lunile februarie-martie, apoi pensionare,
2) Pensie de boala sau invaliditate in lunile februarie-martie, apoi pensionare,
3) Sau pensionare direct din campul muncii.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:11, 26 August 2009
1. Intrucat este nascut in luna martie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, adica in martie 2015.
2. Potrivit legii, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la PENSIE ANTICIPATA PARTIALA cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 60 de ani, adica in martie 2010.
3. Pentru ca a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca o perioada de 7 ani, poate solicita inscrierea la PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA cu reducerea varstei de pensionare cu cel mult 1an inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 64 de ani , adica in marteie 2014.
4. In functie de datele de mai sus alegeti ce varianta va avantajeaza!

Va alege varianta 2, pensie anticipata partiala, la implinirea varstei de 60 de ani. Dar ramane in discutie "calea" de pensionare.
Am auzit ca ar lua o pensie mai mare daca ar iesi la pensie anticipata din concediu medical sau pensie de boala, decat daca ar iesi la pensie anticipata din campul muncii (procentul de penalizare ar fi mai mic in primul caz).
Este adevarat ?
In cazul in care optati pentru pensia de invaliditate, indiferent de grad, se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie din anul deschiderii drepturilor la care se aplica indexarile din anul respectiv .
La stabilirea pensiilor de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana in momentul incadrarii intru-un grad de invaliditate.
In cazul asiguratilor care au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
Pentru stagiul potential punctajul anual al asiguratului este:

0.75 puncte pentru gradul I de invaliditate (handicap grav)
0.60 puncte pentru gradul II de invaliditate (handicap accentuat
0.40 puncte pentru gradul III de invaliditate (handicap mediu)

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.
La implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.
Doamna, interesant, ce as putea sa mai spun! Scrieti foarte clar ca socrul dvs. poate opta pentru "varianta" pensie de invaliditate.

Pensia de invaliditate este cea mai putin recomandata... varianta, intrucat, in cazul ei, se calculeaza stagiul potential iar prin trecerea la alta categorie de pensie, de multe ori, punctajul mediu anual se micsoreaza si se creeaza debite in sarcina beneficiarului de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Gabriela Pintea a scris:

Doamna, interesant, ce as putea sa mai spun! Scrieti foarte clar ca socrul dvs. poate opta pentru "varianta" pensie de invaliditate.

Pensia de invaliditate este cea mai putin recomandata... varianta, intrucat, in cazul ei, se calculeaza stagiul potential iar prin trecerea la alta categorie de pensie, de multe ori, punctajul mediu anual se micsoreaza si se creeaza debite in sarcina beneficiarului de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea


Sa inteleg ca d-voastra recomandati iesirea la pensie din campul muncii ? Sau din concediu de boala ?
(Este vorba doar de cateva luni inainte de implinirea varstei de 60 de ani, pentru a "facilita" iesirea la pensie)

Alte discuții în legătură

Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie Corina Chilom Corina Chilom buna ziua! as vrea si eu, daca are cineva, modul de calcul al pensiei. pentru pensia anticipata si pentru cea pe caz de boala. mi-a zis cineva ca pensia ... (vezi toată discuția)