avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul II din 2007 ?

Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am cunostinta de faptul ca se acorda o reducere la varsta standard de pensionare datorita invaliditatii psiho-somatice. In ce conditii, ce demersuri trebuie sa fac ? Am 30 ani, 5 luni si 22 de zile stagiu de cotizare, numar puncte realizate : 31.01249, punctaj mediu :0.88607 la o valoarea a punctului de pensie de 732.80 anul acesta. Exista o pisibiliate legala prin care sa nu mai astept cei 65 de ani (am 58)...presupunand ca ii maladiile imi vor mai permite sa implinesc si aceasta varsta ? Va multumesc cu deosebita gratitudine !!!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:28, 8 Februarie 2011
Vasile Rascanu a scris:
Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am cunostinta de faptul ca se acorda o reducere la varsta standard de pensionare datorita invaliditatii psiho-somatice. In ce conditii, ce demersuri trebuie sa fac ?

Numai nevazatorii si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in condiţii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare, in functie de gradul de handicap si de stagiul realizat (art. 58 si art. 59 din Legea nr. 263/2010).

Art. 58. – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
Art. 59. – Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.
Va multumesc mult. Deci astept varsta de 65 de ani, corect ? Stiam ca este ceva progresiv...as putea indrazni sa va intreb unde trebuie sa ma adresez ca sa stiu exact cand mi se va da pensia obisnuita , acesta este sub limita saraciei, Casa de pensii nu ofera consultanta, de aceea insist, insa nu pot munci chiar presupunand ad absurdum ca as fi angajat la aceasta varsta ....
Daca sunteti nascut ulterior datei de 1 ianuarie 1950 (si sunteti, intrucat aveti 58 de ani), varsta standard de pensionare este de 65 de ani. Mai devreme de 65 de ani nu aveti cum sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta.

Varsta standard de pensionare se reduce daca ati lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite sau speciale, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani, stagiu pe care dvs. nu l-ati realizat.
Va multumesc respectuos ! Se pare ca avem ganditori geniali pe aceste meleaguri ...iesim din sistem pe cale naturala doar s-a afirmat mengelian si aceasta solutie ...Sa aveti sanatate din plin !
Stiind ca pensia de invaliditate se calculeaza ca si cea de limita de varsta,reducerea varstei standard(teoretic)nu v-ar avantaja cu nimic,mai precis cuantumul pensiei nu ar creste.In cazul de fata,mai avantajos este sa stati in pensie de invaliditate.Cuantumul acesteia(al pensiei de invaliditate,pe anii respectivi) va intra in calculul puncatajului mediu anual la implinirea varstei standard.In al doilea rand,potrivit postarii,ati beneficiat de un stagiu potential de 4 ani 6 luni si 8 zile din cauza neindeplinirii conditiei stagiului complet de cotizare.Acesti ani cu punctaj anual de 0,6(potential) vor fi inlocuiti cu un punctaj de 0,88607(pensie invaliditate).Daca s-ar fi putut reduce stagiul complet de cotizare alfel s-ar fi pus problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)