avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cat se executa dintr-o pedeapsa de 2 ani cu executare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cat se executa dintr-o pedeapsa de 2 ani cu executare?

Buna ziua! Prietenul meu a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare pt favorizarea infractorului. Am cateva intrebari: 1 an de puscarie inseamna 8 luni executare? Va putea fi eliberat conditionat? Daca da, dupa cat timp? Cat va executa din pedeapsa ? Daca va munci va castiga zile? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sainescu , utilizator 17:38, 8 Septembrie 2018

LIBERARE CONDITIONATA IN NOUL COD PENAL

CAPITOLUL V
Individualizarea pedepselor

SECŢIUNEA a 6-a
Liberarea condiţionată
Art. 100
Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.


Va executa 1 an si 4 luni, adica 2/3 din pedeapsa .
Daca munceste durata executarii pedepsei mai poate fi micsorata,castigand 7 zile /la luna muncita , insa nu poate liberat mai devreme de executarea a mai putin de jumatate din pedeapsa, adica mai devreme de un an.
Trebuie sa aiba un comportament adecvat ,sa nu aiba sanctiuni .
din o pedeapsa de 2 ani trebuie sa execute 1 an si 4 luni din 1 an si 4 luni mai poate castiga prin munca , important e sa se inscrie la lucru cat mai urgent dupa ce incepe pedeapsa , poate castiga pana la 7 zile pe luna si daca are un comportament adecvat si e pentru prima oara inchis la prima comisie e acasa.
Poate să schimbe minuta să îmi de-a cu suspendare??
Buna am intrebare la dumneavoastra daca sotul meu are de gscut 1 an cu executare , ii poate lua din pedeapsa,, la prins politia spaniola dar il extradeaza in romania, fapta e facuta in tara, asttept rasuns, o zi buna
Buna ziua.Am si eu o problema .
In urma cu 4 ani intrun accident de masina find si eu implicat mia murit baietelu in varsta de 12 ani.Am fost si eu condamnat la un an si o luna pt.autor moral.Intre timp am fost la pescuit intro balta privata si mia dat 2 ani cu executare.Pana sa aflu de sentinta asta am avut permis de conducere si mia fost suspendat peo perioada de o luna eu am condus am fost prins si mai miau dat 6 luni cu executare.
Ce vream eu sa va intreb :cata pedeapsa execut daca am avut un an si o luna cu suspendare si ulterior 2 ani si dupaia inca 6 luni.
Va multumesc frumos.
La revedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii eliberare conditionata in speta annaghe annaghe Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine : ce perioada de executare a pedepsei trebuie executata pentru a formula o cere de eliberare conditionata. ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata teodosie113 teodosie113 Buna ziua!Sotul meu are o condamnare la 2 ani de inchisoare din care a executat deja 10 luni.As vrea sa stiu daca poate fi eliberat conditionat la jumatate de ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa de 2 ani si 6 luni Asko Asko Buna ziua..as vrea sa stiu daca pentru o condamnare definitiva de 2 ani si 6 luni se poate face cerere de eliberare conditionata dupa 10 luni de detentie adica ... (vezi toată discuția)