va rod daca se poate sa ma ajutati cu o informatie legata de pensionarea anticipata.
ptr o femeie nascuta in 1955 cu o vechime in munca de 21 ani (nu stiu la femei se ia in considerare faptul ca a a avut 5 copii?),nu mai este angajata nicaieri...la ce varsta poate solicita pensia anticipata?
Am luat in calcul ca este nascuta in luna ianuarie :
Varsta standard de pensionare = 59 ani si 8 luni
Stagiul complet de cotizare = 29 ani si 4 luni
Intrucat a nascut peste 3 copii , beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an . In acest sens, varsta de pensionare este de 58 ani si 8 luni.
Nu poate beneficia de pensie anticipata partiala, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.
In cazul unei doamne nascute in 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 58 de ani. Varsta standard se reduce cu 2 ani, pentru ca a nascut si crescut 4 copii (art. 48 ind. 2 din Legea nr. 19/2000).
Cum a spus si freelis, nu poate beneficia de pensie anticipata partiala decat dupa realizarea stagiului complet de cotizare.
Multumesc pentru atentionare. Ca nepriceputa, stiam ca undeva trebuie sa se adreseze....si cum sectia financiara era cea mai apropiata de casa, mi-am zis ca e un punct de plecare....adica putea afla acolo ce i-ati spus Dv. aici. :)
Cu stima.