avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reincepere activitate din CCC la o alta firma + ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reincepere activitate din CCC la o alta firma + stimulent insertie

Buna ziua,
Sunt tatal copilului si am optat pentru varianta de CCC pana la varsta de 1 an. Copilul indeplineste 1 an la data de 14 mai 2016.
Mama nu doreste sa beneficieze de acea luna de CCC, deci am inteles ca trebuie sa reincep activitatea cel tarziu in data de 13 aprilie 2016.
O sa depun cererea de revenire din CCC ca sa incep activitatea din data de 11 aprilie si cu aceeasi data depun cererea de incetarea a CIM cu acordul partilor.

De aici apar problemele in care va cer ajutorul:
1. Daca firma accepta incetarea CIM cu accordul partilor, noul CIM trebuie sa inceapa din aceeasi data, adica 13 aprilie ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? E vreo problema daca noul CIM va fi incheiat la diferenta de cateva zile? In lege scrie ca trebuie sa realizez venituri impozabile inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului.
2. Pot incheia cu noua firma un CIM cu norma scazuta, sa zicem pe doua ore de lucru/zi ca sa am continuitate indiferent de ce hotareste vechea firma?
3. Daca firma de la care am intrat in CCC cere sa stau in preaviz si in acest timp inchei CIM cu noua firma si renunt la indeplinirea preavizului, va afecta intr-un fel stimulentul de insertie?
Va rog sa imi indicati cum as putea proceda in ambele cazuri mai sus amintite (cazul in care se accepta demisia cu acordul partilor sau cel cu preaviz).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AlexBM , utilizator 08:59, 13 Aprilie 2017
1. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte).
- In cazul dvs. trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului inainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.


2. - De stimulentul de insertie beneficiati pana la varsta de 2 ani a copilului dar numai pe perioada cat veti avea venituri din salarii.
- Aceste venituri pot proveni de la orice angajator si nu conteaza cuantumul acestora si nici durata programului de munca.

3. - Puteti sa incheiati un alt contract individual de munca (CIM) si inainte de a il incheia pe cel vechi.
- Codul muncii permite sa aveti mai multe CIM in acelasi timp.
- Plata stimulentului de insertie nu depinde de modul in care incetati vechiul CIM.
Buna ziua,
Revin cu o noua intrebare in legatura cu indemnizatia pentru crestere copil.
Asa cum am scris mai sus in prima faza am stat in CCC pana la varsta de 1 an al copilului, mai exact 11 luni, pana in data de 11 aprilie 2016, conform legii in vigoare la momentul respectiv. Mi-am schimbat locul de munca si am primit stimulent de insertie pana in data de 1 iulie 2016, cand conform noilor legi am putut sa reintru in CCC pana la varsta de 2 ani al copilului.
Ieri am primit instiintare ca din data de 14 aprilie 2017 se suspenda plata indemnizatiei conform art. 11 din oug 111/2010 "si celalalt parinte are dreptul la indemnizatie copil cel putin o luna ". Copilul indeplineste 2 ani in 15 mai 2017.
Intrebarea mea este de ce nu primesc indemnizatie si pentru ultima luna, avand in vedere ca luna celuilalt parinte a fost deja socotita in prima faza cand am primit indemnizatie 11 luni si m-am intors la lucru? Conform instiintarii trebuie sa reincep ativitatea in data de 14.04.2017 sau in 14.05.2017 cand implineste copilul 2 ani? As avea baza legala sa fac contestatie si sa raman si ultima luna in CCC si sa primesc indemnizatia?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru ingrijirea copilului Alexamdru Alexamdru Daca astazi intru in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an , la cate zile ma pot angaza ca sa pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Stimulent insertie trinc_carmen trinc_carmen Daca raman in CCC pana la un an ,iar daca dupa 3 luni ma reangajez primesc stimulentul de inserie pana are copilul 2 ani ?Multumesc. (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)