avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazul fortuit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazul fortuit

Ce parere aveti, se poate retine cazul fortuit in aceasta speta?
Circulând pe un drum public, în condiţiile în care avea în sânge o îmbibaţie alcoolică mai mare decât limita necesară pentru reţinerea caracterului penal al faptei, având şi o viteză superioară celei maxim admise pe acel segment de drum, inculpatul a pierdut controlul autoturismului ca urmare a ruperii bruşte a unei piese de la sistemul de direcţie al maşinii, astfel încât s-a produs un accident de trafic în care două persoane au suferit leziuni pentru vindecarea cărora au fost necesare peste 90 de zile de îngrijiri medicale / persoană.
Fiind trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, inculpatul a arătat că autoturismul fusese supus în termen reviziei tehnice periodice, că la aceasta nu fusese identificată defecţiunea (ea constând într-o fisură microscopică a piesei în cauză, datorată unui defect de fabricaţie) şi că rezultatul nu ar fi putut fi evitat, nici dacă evenimentul ar fi survenit la o viteză mai redusă de deplasare (în limite legale), indiferent de starea în care se găsea ca urmare a consumului de băuturi alcoolice , aspecte care au fost confirmate de expertiza de specialitate efectuată în cauză.
Nici vorbă de caz fortuit, în opinia mea. Câtâ vreme șoferul circula cu o viteză superioară celei admise de lege pentru acel sector de drum, aflându-se și sub influența alcoolului, șoferul nu poate fi absolvit de vina de a fi produs acel accident, chiar dacă, din cauze neimputabile acestuia, autoturismul a suferit subit o defecțiune. Poate ar fi putut evita în timp util accidentul , ori daunele produse ar fi putut fi mult mai mici, cu toate că se produsese o defecțiune tehnică a mașinii, dacă ar fi circulat cu o viteză corespunzătoare și nu ar fi fost amețit de alcool.Deci... în condițiile date, accidentul ar fi putut fi posibil și fără ruperea acelei piese.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)
Neaaparat ajutor rog din suflet accident circulatie victima pieton Andrei123456 Andrei123456 Am lovit un pieton care a incercat sa traverseze printr-un loc care nu era semnalizat corespunzator cu trecere de pietoni sau altceva. Inca nu se stie cine ... (vezi toată discuția)
Speta-ucidere din culpa accident rutier ionutddabi ionutddabi Speta In cazul unui accident de circulatie soldat cu decesul pietonului, incadrat pe alin 192 alin. (2) CP, (2-7ani)exista posibilitatea amanarii aplicarii ... (vezi toată discuția)