avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere legale

Buna ziua,

Avem o angajata la societatea unde lucrez care in data de 30 noiembrie 2015 a fost libera, deoarece a lucrat pe 29 noiembrie si lucreaza o zi da si una nu. Acum dna cere liber pt ziua de 30 noiembrie, chiar daca nu a fost la lucru, Este legal sa o primeasca sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 28 Martie 2016
Nu are cum sa primeasca asa ceva, daca nu a lucrat in ziua respectiva.
Va multumesc pt raspuns. Aveam nevoie de un raspuns de la persoana din domeniu. Am cautat si in codul muncii, dar nu este mentionat asa ceva. As avea totusi nevoie de un articol de lege sau ceva concret ca sa o pot lamuri. Ea tot insista ca e dreptul ei.
Art. 139. C.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
...
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
...
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin urmare, daca ar fi lucrat in data de 30 noiembrie ar fiavut dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, in cazul in care, din motive justificate, nu i se acorda ziua libera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de 100% in sarbatori legale ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua, In codul muncii se spune: in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in ... (vezi toată discuția)
Zile libere ionelpo906 ionelpo906 Buna ziua Am fost anuntat de catre angajator ca in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie se lucreza,urmand a primi zile libere in 24 si 31 ... (vezi toată discuția)
Zile de sarbatori platite sau nu? nicu1 nicu1 buna seara, ma numesc nicu, si vreau sa stiu daca zilede sarbatori cum ar fi [pastele] e zi platita sau neplatita am vazut fluturasul si acolo spune ca nu ... (vezi toată discuția)