avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Diurna calculata la pensia de intretinere a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Diurna calculata la pensia de intretinere a minorului

Buna ziua, as dori sa stiu daca diurna obtinuta de un conducator auto de camion se include in veniturile la care se raporteaza calculul pensiei de intretinere a minorului, intrucat nu am reusit sa gasesc o prevedere legala in acest sens, decat faptul ca nu poate fi urmarita (diurna) in cazul executarii silite. Cazul concret este : sofer camion, divort la notar, plateste cu titlu de pensie de intretinere pt 2 minori 50% din VENITURI si nu din salar (asa a scris notarul iar platitorul a crezut ca se refera la salariu, asa cum a si cerut notarului sa consemneze in actul de divort). Momentan plateste o suma ce reprezinta 50% din salariu, dar vrea sa stie la ce sa se astepte de la fosta sotie, daca poate veni cu pretentii de 50% din toate veniturile sale, inclusiv diurna, care se ridica la sume importante (valuta). Din cate stiu eu diurna reprezinta cheltuieli cu transport, cazare, plus o indemnizatie de delegare necesara traiului pe perioada delegarii (masa etc). Ce parere aveti? Daca imi indicati si un temei legal v-as fi foarte recunoscator. O zi frumoasa !
Unele instante sunt de parere ca se iau in calcul toate veniturile in timp ce altele nu. Solicitati decizia instantei.
[ link extern ]
[ link extern ]
Codul Civil prevede regula conform careia pensia de intretinere se stabileste in raport de venitul lunar net al celui obligat la intretinere.
La stabilirea pensiei de intretinere se iau in considerare sumele nete, efectiv realizate si avand caracter permanent, cuvenite conform contractului de munca.
Conform art.728, al.7 din noul Cod de procedura civila, diurnele nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Se considera ca diurnele au destinatie speciala si nu vor fi luate in considerare la stabilirea pensiei de intretinere.
In acelasi sens s-a pronuntat si jurisprudenta in materie, neluand in considerare diurna la stabilirea pensiei de intretinere.
Jurisprudenta nu e unitara, unele instante includ diurna in calculul veniturilor daca are caracter permanent, altele nu avand in vedere destinatia speciala a acesteia (similar normei de hrana din sistemul militar in privinta careia s-a stabilit deja printr-un recurs in interesul legii ca nu intra in calculul veniturilor avute in vedere la calculul pensiei de intretinere). Eu as merge pe neincluderea lor in calculul pensiei.

Ce nu inteleg insa este d ece 50% din venituri si nu 30% asa cum dispune legea ?
Pentru ca asa a dorit, sa dea mai mult decat prevede legea (si e o suma considerabila, unii nu au salariul atata), dar nici asa "fosta" nu e multumita si umbla sa afle daca nu poate "lua de pe el" jumatate din totalul veniturilor, inclusiv diurna, nu doar din salariu ... si nu cumva sa credeti ca cheltuie banii pt nevoile copiilor, e invatata cu bani multi si sa traiasca in asa zisa-inalta societate, are nevoie in continuare de bani pt a-si mentine statutul, desi veniturile actuale nu-i mai permit ... de aceea ia cat mai mult de pe spinarea fostului sot ...
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Una e sa nu poata fi urmarite, in cadrul procedurii de executare silita, si alta e sa fie luate in calcul la pensia de intretinere ... daca o instanta considera ca diurna se include, atunci tatal va fi executat pt o suma mai mare, dar i se va retine doar din salariu ... pensia marita tot va trebui sa o plateasca, pana la urma, de aceea ma interesa daca diurna se include sau nu in "venituri"
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
friday_325, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere- venituri din strainatate vicsn vicsn Pentru calculul pensie de intretinere, parintele care datoreaza intretinere lucreaza in Italia, si primeste un salariu de baza, plus diurna. Se solicita pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minori Adriana Mariana Adriana Mariana Buna ziua,imi poate spune cineva,în situația ca,fostul meu sot trebuie sa imi plateasca pensie de intretinere pentru 2 copii minori,iar acesta este sofer ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara a minorului lili_73 lili_73 Sumele primite de conducatorii auto pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare in tara sau strainatate in interesul serviciului, se iau in calcul ... (vezi toată discuția)