Buna ziua,
Diurna reprezinta un venit cu destinatie speciala , acesta nu este avut in vedere, la plata pensiei de intretinere.
Diurna, ca parte componentă a indemnizației de deplasare, a fost socotită în doctrină în mod constant venit ocazional, care nu trebuie luat în consideratie în calculul pensiei de întreținere.
Nu rezultă că nivelul, cuantumul acestei sume de bani ar reprezenta un argument pentru înlăturarea caracterului întâmplător al venitului.
Indemnizația de deplasare prin art. 5 alin. (1) lit. A din H.G. nr. 518/1995, adică „o sumă zilnică, denumită diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte ,uzuale, precum și a costului transportului în interiorul localității în care își desfășoară activitatea” [lit. a) ].
Diurna este diferită de indemnizația de cazare, împreună formând indemnizația de deplasare, care nu include alte cheltuieli pe care le suportă tot angajatorul, enumerate în art. 6 alin. (1) lit. a)-g) din H.G. nr. 518/1995.
Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii a precizat că este lipsită de importanță împrejurarea că sumele de bani în discuție au caracter de continuitate, cât timp nu reprezintă venituri de natură salarială în sens fiscal și nu se subsumează astfel, noțiunii de „venit”, relevantă în contextul art. 527 și art. 529 din Codul civil (paragraful 64).
În Decizia nr. 21/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii s-a arătat însă că nu s-a adus nicio modificare pe aspectul caracterului de continuitate pe care trebuie să îl aibă venitul luat în calculul pensiei de întreținere, în sensul că nu sunt incluse veniturile ocazionale, aspect reținut constant în practica judiciară și în doctrină, atât în reglementarea Codului familiei, cât și în actuala reglementare a Codului civil (paragraful 35).
~ final discuție ~