avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie întreținere.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie întreținere.

Potrivit Codului civil, "pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. Cu toate acestea, noțiunea de venit lunar net nu este definită în Cod. Printr-o decizie referitoare tot la problematica pensiei de intretinere, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis la prevederile Codului fiscal pentru a defini aceste venituri lunare, respectiv la definiția veniturilor din salarii și asimilate salariilor și la definiția venitului lunar net din salariu. Așa cum a stabilit și Curtea, veniturile care sunt luate în calcul la stabilirea pensiei de intretinere trebuie să fie constante, nu ocazionale. Cu alte cuvinte ele trebuie obținute în mod continuu, iar faptul că ele sunt obținute trebuie să fie lipsit de orice îndoială. Pentru ca un venit să aibă caracter permanent, chiar cu titlu de spor sau primă, trebuie să fie acordat salariatului lunar, nicidecum ocazional. Bonusurile, bonurile de masă și alte facilități nu sunt permanente și nu se pun la pensie. După acest preambul, pentru că la aceeași întrebare am primit două răspunsuri diametral opuse, întreb (!?), cum îmi este calculată pensia și ce ar trebui să cer în instanță pentru ca legea să fie respectată? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Depinde în ce fel vă obţineţi veniturile.RIL-ul în discuţie se referă la norma de hrană a cadrelor militare , care, deşi e venit permanent, ICCJ a considerat că nu se ia în calcul, legea se execută, nu se discută!
Există persoane cu profesii liberale sau intreprinderi individuale, asociaţii familiale, în care se obţin venituri, dar fără caracter de continuitate, dar şi aceia trebuie să-şi intreţină copiii.
În practică, se ţine cont de media veniturilor pe ultimele 6 luni, dar nici asta nu e lege, ci o practică. În cazul persoanelor care se declară fără venit, se stabileşte procent din venitul minim net pe economie.
Dvs. trebuie să cereţi fie stabilirea unei sume fixe, fie stabilirea unui procent din venitul dvs. net, dacă sunteţi angajat, veţi plăti procentul din salariul net de pe statul de plată, înainte de sporuri şi alte bonusuri, iar dacă obţineţi venituri fluctuante , puteţi cere calcularea mediei venitului din anul precedent sau pe ultimele 6 luni sau o sumă fixă.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand pensia de intretinere se da in natura, nu in bani.In bani se da daca parintii nu se inteleg.
APOI daca nu se inteleg se da in bani si aici atentie pana la 25%, pana la 25% inseamna 24 22 sau 10%.
Acum depinde ce inseamna pana la 25% din cat?din 2000 ron sau din 5000 ron sau din 15.000 ron?
Pentru ca sunt dosare in care el castiga 20.000 ron si 25% din 20.000 ron inseamna 5000 ron si cum si celalalt parinte trebuie sa puna 5000 ron inseamna ca un copil costa 10.000 ron pe luna?
Ok poti cheltui cu un copil si 20.000 ron pe luna dar si 1500 ron pe luna.Depinde de scoala de meditatii, de haine de optionale.
In mod normal parintele care plateste pensia de intretinere nu este un card, un bancomat.
Daca tatal castiga 20.000 ron , celalalt parinte, mama nu poate sa ceara tatalui 5000 ron dar ea sa aibe venituri de 2000 ron, pentru ca parintii, in principiu, trebuie sa participe in mod egal la cresterea si dezvoltarea copilului si cel cu bani nu trebuie vazut ca vaca de muls.
Deci depinde ce salariu are de incadrare tatal, 2000 4000 sau 12.000 apoi ce venituri are mama.
Cand vom avea raspjnsul la aceste intrebari va spun cum as proceda eu ca viitor avocata.
Domnişoară viitoare avocată, dvs. aţi divorţat fiindcă v-aţi înţeles cu fostul soţ? Părerea mea este că plata pensiei alimentare în natură este perfectă în cazul domiciliului alternant cu timp egal petrecut de copil cu fiecare părinte, dar sub nici o formă în condiţiile actualei stabiliri a domiciliului copilului la unul din părinţi, în urma unei despărţiri din cauza neînţelegerilor.
Căt despre contribuţia egală a părinţilor, ce să spun, dvs. nu aveţi de dus fetiţa la activităţi, nu aveţi de spălat şi călcat după copil, nu trebuie spă faceţi curăţenie în camera ei, nu repetaţi cu ea lecţia, nu o duceţi la aniversări, nu o transportaţi cu maşina la şcoalâ? Mă rog, dacă aveţi timp. Dar dacă aţi lucra intr-o funţie care vă solicită toată ziua şi aţi angaja bonă, menajeră, meditator, oare cât v-ar costa, socotiţi doar la salariul minim şi legal?! La asta nu vă gândiţi? Ca viitoare avocată....
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părerea mea este că

Martonze, aproape nu exista postare in care sa nu va atrag atentia cum ca parerea dumneavoastra nu reprezinta adevar general valabil dupa care ar trebui sa se ghideze toata lumea si tot poporul.
Legea prevede intai plata pensiei in natura? da. Ok, atunci parerea dumneavoastra care e si pe langa lege o leaca ar trebui ignorata.
Căt despre contribuţia egală a părinţilor, ce să spun, dvs. nu aveţi de dus fetiţa la activităţi, nu aveţi de spălat şi călcat după copil, nu trebuie spă faceţi curăţenie în camera ei, nu repetaţi cu ea lecţia, nu o duceţi la aniversări, nu o transportaţi cu maşina la şcoalâ? Mă rog, dacă aveţi timp.

In cazurile normale, tot ce ati mentionat dumneavoastra mai sus se face de catre amandoi parintii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

D-le Ovidiu,instanţele stabilesc aceste obligaţii, aşa cum am spus, de la caz la caz, dar la salariaţi, se raportează la venitul net dinaintea sporurilor şi altor suplimente de pe statul de plată.
Deci un premiu nu se ia în calcul la plata pensiei alimentare.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Modalitate stabilire pensie de intretinere cipibaba cipibaba Buna ziua intrebarea mea este urmatoarea : - la stabilirea pensiei de intretinere se tine cont si de veniturile cu caracter nepermanent (ore suplimentare, ... (vezi toată discuția)
Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele? AdrianSA AdrianSA Buna ziua! Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere 2cool4school 2cool4school Spuneti-mi, va rog, este posibil sa apara intr-o hotarare judecatoreasca pensia de intretinere ca procent-25% din veniturile nete lunare, spre exemplu? Nu mi ... (vezi toată discuția)