avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele?

Buna ziua!

Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net lunar?

Este vorba de venitul obtinut cu caracter permanent (salariul net), venit cu caracter continuu de la o luna la alta, sau se considera venitul net din fiecare luna chiar daca in acesta sunt prinse si anumite prime ocazionale, fara a se specifica caracterul lor de prime (bonusuri)? S-a stabilit destul de clar ca norma de hrana, bonurile de masa nu intra in discutie.

Pararea mea: Consider ca pensia de intretinere a minorului se acorda pentru a satisface nevoile ascestuia, iar nevoile acestuia nu au cum sa se modifice exact in lunile in care parintele obligat la intretinere ar putea obtine o prima.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact cum scrie în dispozitiv, 1/4 din venitul NET, adică 25% din cât iei în mână în fiecare lună în parte. Bonurile de masă intră în calcul pentru că suma apare pe nota de plată.

Dacă plătești parțial, creditorul are dreptul să te execute silit pentru recuperarea diferenței de până la 1/4 din total venitul NET.

Potrivit ICCJ, norma de hrană face excepție de la calcul pensie de întreținere,, pentru că are destinație specială.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2019
Dapix, utilizator
Extind un pic discutia intreband ce alte venituri sunt pasibile de a fi luate in calcul la plata pensiei de intretinere decat cele obtinute la locul de munca? In plus, este musai sa fie ele "lunare", ori trebuie sa fie obtinute doar din munca?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ICCJ a admis recursul în interesul legii astfel formulat şi, în consecinţă a constatat că „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 527 alin. 2 şi art. 529 alin. 1 şi 2 din Codul civil, echivalentul valoric al normei de hrană prevăzute de art. 2 alin. 4 şi art. 4 alin. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se include în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabileşte pensia de întreţinere datorată de către părinte copilului”.


Atunci când instanțele stabilesc pensia de întreținere trebuie să se raporteze la veniturile din salarii sau asimilate acestora, astfel trebuie să aibă în vedere toate veniturile în bani și/sau natură obținute de o persoană care lucrează în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special, indiferent de forma sau perioada în care se acordă. Legiuitorul a stabilit în Codul fiscal că sunt considerate venituri asimilate salariilor dreptul de soldă lunară, indemnizațiile, primele, premiile, sporurile și alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii.
Deci, nu mai este relevanta in acest caz, Decizia Inaltei Curti Nr. 21/2015, paragraf 35?

"35. Niciuna dintre instanţele care au dezlegat în mod diferit problema de drept nu a infirmat caracterul de continuitate pe care trebuie să îl aibă venitul luat în calculul pensiei de întreţinere, nefiind incluse veniturile ocazionale, astfel încât nu se vor dezvolta considerente pe acest aspect, reţinut în mod constant în practica judiciară şi în doctrină, atât în reglementarea Codului familiei, cât şi în actuala reglementare a Codului civil. "
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nimeni cu o parere despre Decizia 21/2015 mentionata mai sus?! Doamna Stoica, Domnul Dapix?

Inca tind sa cred ca legiuitorul a introdus in Codul Civil sintagma "venitul net lunar" in loc de vechea forma, pentru a-i obliga la plata pensiei de intretinere si pe cei care obtin venituri si din alte surse decat salariu. Nicidecum pentru a transforma parintii nerezidenti in niste "vaci de muls", astfel ca, de ex., daca intr-o luna acestia presteaza 4 zile de munca suplimentar celor din CIM, ei datoreaza pensie de intretinere si din plata acestor zile.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
AdrianSA, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie alimentara LaurentiuF LaurentiuF Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea unui aspect privind calculul pensiei alimentare, pentru speta de mai jos: In urma divortului din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Fmrs Fmrs Buna ziua am și eu chemare la divorț si o să plătesc pensiei alimentara fetiței mele . Întrebarea mea este : cum se calculează ?exact 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)