avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie Alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie Alimentara

Buna ziua am și eu chemare la divorț si o să plătesc pensiei alimentara fetiței mele . Întrebarea mea este : cum se calculează ?exact 1/4 din salariul net ? Eu am salariul negociat 5000 Ron , in mână iau între 3800 daca nu fac suplimentare și alte bonusuri specifice locului de munca ,dar am luni când ajung cu prime ai bonusuri și la 8000 Ron . Se face medie ? Se iau în considerare orele suplimentare , primele de vacanta ? Crăciun ? Paste ? Bonuri de masa ? Mulțumesc .
Sunt două variante:
1. se face media pe ultimele șase luni, la venitul net, și se stabilește o sumă lunară fixă.
2. se dispune un procent din venitul lunar net, și se plătește în fiecare lună în funcție de venitul din luna respectivă.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Dapix, utilizator
Pare o aiureala , adică iei 5 luni 2000 lei net și a 6 luna primești să zicem 7000 net . Media ar veni la 3000 net deci pensie 750 lei dar tu o sa iei tot 2000 net in continuare iar pensia sa îți rămână 750 lei aproximativ 1/3 din net ...înțeleg bine ?
Cereţi să se ia în considerare venitul pe tot anul, dacă vă avantajează.Practica judiciară este cu calcularea venitului pe ultimele 6 luni, dar nu e lege care să stipuleze asta.Dacă optaţi la 1/4 din venitul net, se ia ca bază venitul de bază realizat, la care se adaugă sporurile permanente, dar nu orele suplimentare şi bonusurile, acelea sunt venituri ocazionale.
Aveți posibilitatea sa plătiți pensia alimentara în natura în funcție de nevoile copilului. Legea prevede aceasta modalitate ca fiind prima opțiune pentru susținerea minorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta de judecata poate avea in vedere plafonul maximal de 1/ 4 din venitul net efectiv, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala, cand nu sunt realizate venituri , dintr-o activitate lucrativa.

Instanta de judecata va avea in vedere veniturile impozabile, nete, cu exceptia celor excluse , conform legii aplicabile.



Veniturile cu destinatie speciala nu sunt incluse in cuantumul pensiei de intretinere.


În ceea ce priveşte noţiunea de “venit” este de observat că reglementarea din Codul civil referitoare la baza de calcul al pensiei de întreţinere datorate de către părinte copilului nu mai face referire doar la “câştigul din muncă” al debitorului [fostul art. 94 alin. (3) din Codul familiei], ci are în vedere, generic, toate veniturile acestuia, indiferent de sursă, respectiv din muncă ori din alte surse (de exemplu, chirii, redevenţe, dividende, depozite bancare, fructe civile şi industriale ale bunurilor proprii etc.).

Art 76 din Codul Fiscal.

Și mai cu seama prin Normele metodologice
(1) În sensul art. 76 alin (1) şi (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă....şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
...
(viii) valoarea nominală a tichetelor de masă,


„Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti” (art. 529 alin 1. Cod civil).


Sunt avute in vedere sumele de bani oferite pentru prestarea orelor suplimentare.



Sunt exceptate de la plata pensiei de intretinere veniturile sporadice, precum premii, indemnizatii cu destinatie speciala, diurne, prime , recompense, unele sporuri, norme .
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Intelesul corect al expresiei "1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate" AdrianSA AdrianSA Buna ziua, Care este intelesul corect al expresiei ,,1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate\'\' pentru pensia de intretinere a ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa arate adeverinta de venit in vederea depunerii la dosar, pentru majorarea pensiei alimentare? adrian1001 adrian1001 Mentionez ca veniturile mele sunt constituite dintr-o parte fixa( salariul inscris in contractul de munca ) +bonusuri. Trebuie sa obtin o adeverinta din care ... (vezi toată discuția)
Înțelesul corect al expresiei ,,1/4 din venitul lunar'' pentru pensia de întreținere a minorului: se iau în considerare și veniturile ocazionale, cum sunt primele? AdrianSA AdrianSA Buna ziua! Ce se intelege mai exact din punct de vedere juridic in cazul obligarii la plata pensiei de intretinere in valoare de 1/4 din venitul net ... (vezi toată discuția)