avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire pensie alimentara

Buna ziua!

Am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea unui aspect privind calculul pensiei alimentare, pentru speta de mai jos:

In urma divortului din 2010, am fost obligat de instanta la plata unei pensii alimentare. Am platit aceasta suma lunar, fara cea mai mica intarziere, dar acum doresc recalcularea cuantumului acesteia, avand in vedere nasterea celui de-al doilea copil (m-am recasatorit anul trecut).
Problema este ca avand in vedere meseria mea (director de vanzari la o companie), salariul meu este compus dintr-o parte fixa + bonusuri si prime care sunt influentate de rezultatele vanzarilor echipei coordonate.
Am obtinut de la angajator o adeverinta de venit pe ultimele 6 luni si am avut deja o discutie de principiu cu un avocat local, dar desi eu stiam ca toate veniturile care nu au caracter permanent (bonusuri si prime), nu sunt luate in calcul la stabilirea pensiei, se pare ca pe legislatia noua nu mai este asa (cel putin asa am fost informat).
Nu consider ca este normal sa platesc pensie alimentara calculata dupa niste venituri care in cazul meu, este o certitudine ca nu le voi mai avea prea curand (rezultatele bune in vanzari corelate cu obiectivele relativ tangibile au atras bonusuri si prime frumoase, dar asa cum era de asteptat obiectivele sunt acum mult mai mari, modul de calcul al bonusurilor s-a modificat, deci perspectivele de a castiga din astfel de bonusuri si prime sunt diminuate consistent). In acelasi timp nu cred ca am nici timpul necesar (si nici nervii) sa tot deschid proces ca sa cer recalculari foarte des, asa cum mi s-a sugerat.
Chiar nu poate fi stabilita pensia acum, fara recalculari ulterioare, tinand cont doar de venitul salarial net, fara bonusuri si prime?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 02:07, 26 Iunie 2014
Nu aveti de ce cere recalculari si sa va ingrijorati ca veti castiga mai mult sau mai putin. Pt ca venitul dvs difera mult de la luna la luna, cereti fixarea in procent de 16,5 % aplicat la venitul net lunar pt primul copil si nu veti mai avea astfel de probleme.
16,5% aplicat la venitul net (salariul) fara bonusuri, prime, etc. ?
Alta varianta o consider nedreapta, deoarece pensia poate fi tripla fata de ce a hotarat initial instanta.
Raportarea pensiei nu se face la ce a stabilit "initial" instanta, ci la venitul lunar net.
Solicitati stabilirea pensiei in procent, suma va varia de la luna la luna in functie de venitul incasat. Iar daca vi se pare ca platiti prea mult, nu aveti decat sa solicitati stabilirea unui procent mai mic de 16,5 %. Slabe sanse sa vi se aprobe.
Alta varianta o consider nedreapta, deoarece pensia poate fi tripla

De aceea o considerati nedreapta ? E vb de un venit pt copilul dvs.
Se iau in calcul venituri cu caracter de continuitate, pt dvs aceste bonusuri au caracter constant, e pachet salarial, find vb de vanzari. Nu luati sporadic o prima de Craciun.
In stabilirea pensiei se are in vedere si venitul dvs si nevoile copilului, conteaza si cat aveti deci salariul de baza.
Daca suma ce o platiti in momentul asta e una rezonabila pt ambele parti, nu cereti micsorarea ei.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Nu contest importanta pensiei alimentare in cresterea copilului, dar atata vreme cat se solicita majorarea acesteia iar pana in acest moment pensiile platite nu se reflecta in bunastarea copilului (banii platiti sunt economisiti de fosta sotie), nu pot accepta posibilitatea ca eu sa platesc mai mult. Nu ma deranjeaza pastrarea nivelului actual al pensiei, dar acest lucru este contestat de fosta sotie.
Oricum, nu stiu in ce masura vor conta daca se va ajunge in instanta, dar buna mea intentie nu va putea fi pusa la indoiala cata vreme am platit toate pensiile la zi, fara intarziere, iar pe langa plata pensiei alimentare eu sustin financiar si o asigurare de viata pentru acest copil si evident ca nu-i refuz nici un lucru atunci cand el locuieste cu mine, 2 weekend-uri pe luna (exista chitante care atesta cumparaturile facute, haine, jucarii, etc).

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara alinciprian78 alinciprian78 As avea nevoie de un model cerere pt reducerea pensiei de intretinere, multumesc. stiti daca aceasta actiune de reducere a pensiei alimentare pe motivul ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere. ovidiudtru ovidiudtru Potrivit Codului civil, \"pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. ... (vezi toată discuția)