Am si eu urmatoare situatie: sun insarcinata in 2 luni, de curand m-am angajat, cu contract determinat pe o perioada de 6 luni, din luna Februarie 2016, mentionez ca inainte de luna Februarie timp de doi ani de zile, adica din 2014 pana in 2016 februarie nu am lucrat. Stiu ca trebuie minimum 12 luni pt a primi indemnizatie. Sotul meu lucreaza ca si persoana fizica autorizata in Anglia de un an de zile. Exista vreo posibilitate sa se cumuleze cele 6 luni de zile ale mele ce le voi lucra pana inaintea nasterii cu 6 luni de zile ale lui din Anglia? El si-a platit contributiile la stat acolo, in Anglia. As aprecia din suflet daca mi-ati putea raspunde, deoarece sunt nelamurita:(
Nu se pot cumula perioadele de la dvs cu cele de la sotul dvs.
Fiecare persoana indreptatita trebuie sa aiba , in prezent, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
Dupa 01.07.2016, calculul indemnizației va fi stabilit în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani.
Am inteles. Si nici sotul meu nu poate intra el in concediu de paternitate? ca el are un an de zile, doar ca si-a platit contributiile in strainate. Exista vreo posibilitate ca sa intre el si sa primeasca el indemnizatia in Romania? deoarece se va muta inapoi in Romania.
In privinta sotului sunt doua posibilitati mentionate In Ordinul 1474/2011:
1. situatie : O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
solutie: Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
2. situatie : O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
Iar daca sotul meu vine in Romania in mai si se angajeaza in Romania, atunci o sa i se cumuleze perioada lucrata in Anglia cu ce o sa lucreze in Romania? O sa poata el beneficia de CCC?
Icc
dmtrmaria
buna ziua!
Momentan am o perioada de 11 luni lucrate pe actualul contract de munca in Anglia. de curand am aflat ca sunt insarcinata si vreau sa revin in ... (vezi toată discuția)