avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire si conturile bancare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire si conturile bancare

Buna ziua,
Un eveniment foarte trist ma face sa adaug un post pe acest forum. Ajutorul dumneavoastra va fi foarte mult apreciat.
Acesta este casul meu:
Tatal meu a intrat in stare the coma Sambata la ora 15:00. Foarte buni vecini au venit sa ajute. Ei l-au chemat pe un nepot al meu care a venit si l-a dus la spital. Doctorul dupa toate testele a stabilit ca nu se mai poate face nimic si l-a trimis acasa cu prognoza ca moartea este iminenta dandui numai cateva ore de trait. Tatal meu a fost in coma pentru 5 zile. Acincia zi, miercuri dupa amiaza, tatl meu si-a dat sufletul.
In timpul ultimilor ani ai vietii tatal meu a imputernicit un nepot ( baiatul varului meu primar) sa faca tranzactii la banca. El stia conturile si bancile la care tatal meu avea bani. Cand s-au intors de la spital l-am imputernicit verbal pe nepot sa fie in control cu funeraliilel si sa pastreze la el toate documentele din casa. Tatal meu a fost un om foarte organizat si tinea recorduri simple pentru afacerile sale: vanzari, bani dati cu imprumut ( fara dobinda) etc.
Cand tatal meu era in coma, luni dimineata nepotul s-a dus la banca s-a intrebe despre conturi si certificate de depositare la termen . Dupa aceea noi toti eram in mare durere pentru pierderea tatalui meu si nu ne-am gindit la bani.
Vineri sotia mea s-a dus la o banca cu nepotul meu sa ridice bani.
Persoana de la ghiseu a vazut certificatul de deces, a cerut ID-ul nepotului meu si a efectuat urmatoarele transactii asa cum reiese din documentele pe care le am:
1. Lichidarea unui Certificat de Deposit pentru care avem certificatul cu transferul principalului si dobanzi in contul curent
2. Lichidarea unui Certificat de Deposit pentru care nu avem documentul – nepotul nu ni l-a dat- cu transferul principalului si dobanzii in contul curent
3. Chitanta casierului de plata in numerar din contul current pentru un amount egal cu suma principalurilor minus comisiune. Desi era 600 RON dobanda, banca nu ne-a platit-o.
Intrebarile mele sunt:
1. Ca unicul mostenitor legal cum pot obtine de la banci extrasul de cont cu transactiile pe un an, inainte de obtinerea certificatului de mostenire?
2. A fost transactia de la banca legala? Banca in” CONDIITIIII GENERALE DE AFACERII” articolul 16 stipuleaza:
16. În situatia decesului titularului de cont, mandatul
(împuternicirea) înceteaza de drept. Astfel, dreptul de
dispozitie asupra contului revine numai succesorilor, pe baza
documentelor care atesta aceasta calitate (certificat de mostenitor).

3. De ce banca nu ne-a platit dobanda desi scadenta a fost cu 4 zile inainte de lichidarea certificatului.
4. Care este cea mai buna abordare a acestui proces de recuperare a banilor din banci sau de la nepotul meu daca el a retras bani dupa ce tatal meu a intrat in coma, pentru ca nepotul meu nu vrea sa ne ajute. El este in mare nevoie de bani pentru o casa noua pe care o construieste.

Acesta este un caz foarte trist pentru ca tatal meu a avut incredere in acest baiat. Ca o precizare tatal meu nu a promis nimic nepotului meu dupa moartea sa. Tatal meu l-a ajutat foarte mult pe nepotul meu.

Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: traff , utilizator 18:02, 14 August 2009
In primul rind trebuie sa obtineti certificat de calitate de mostenitor de la un birou notarial (se obtine repede) iar apoi sa solicitati de la banca extrasele respective. In cazul in care imputernicitul si-a depasit mandatul ca succesor puteti sa il actionati in judecata pentru recuperarea sumelor retrase
Mergeti la un notar si demarati procedura dezbaterii mostenirii....mentionati ca decedatul avea si conturi bancare si mentionati si la ce banca, iar notarul poate solicita informatii in legatura cu acele conturi, care existau la data deschiderii succesiunii, adica la data decesului.
Apoi , cu certificatul de mostenitor mergeti la banca si solicitati lamauriri ....altfel nu o sa le primiti.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile primite!

Dupa obtinerea CERTIFICATULUI DE CALITATE DE MOSTENITOR cine solicita informatiile de la Banca: Eu print imputernicitul meu legal ori Domnul/Doanmna Notar?

Pot sa cer toate informatiile la Sediul Central al Bancii sau la Banca locala care are toate documentele de hartie si semnaturile?

Va multumesc inca odata!

un caz asemanator cu al dumneavostra , unde se gasesc informatii 'la prima mana':
www.avocatnet.ro/content/for...
spor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
Mostenire zolia zolia Doamna cu casa la tara,apartament,depozite bancare,cont curent pensie si alte bunuri valoroase a decedat in dec.2017.Dansa nu are ascendenti/descendenti ... (vezi toată discuția)
Supliment certificat de mostenitor Visco Visco Dupa decesul tatalui meu, am solicitat la notar deschiderea masei succesorale, in urma careia sa emis un certificat de mostenitor din care reiese ca eu si ... (vezi toată discuția)