avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii - tulburare bipolara
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii - tulburare bipolara

Buna ziua,
Daca sunt declarat bolnav cronic cu tulburare bipolara mai pot fi angajat cu carte de munca ca programator?
Cel mai recent răspuns: vic38 , utilizator 19:58, 4 Aprilie 2016
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
Fisa nr.126 Suprasolicitarea analizatorului vizual
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- testarea acuităţii vizuale
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- testarea acuităţii vizuale - anual
Contraindicaţii:
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,5 la AO fără corecţie sau sub 0,7 la ambii ochi cu corecţie optică eficientă (diferenţă de corecţie optică >3D între ochi)
- glaucom cu unghi închis neoperat
- glaucom cu unghi deschis (anterior diagnosticat)
- disfuncţii severe ale echilibrului oculomotor
- tulburări ale simţului cromatic pentru lucrările vizuale care constituie un risc în cazul neperceperii culorilor
- retinopatie pigmentară
- orice afecţiune oculară acută până la vindecare.
Examinarea medicala la angajare si examinarea periodica se efectueaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Medicul poate solicita si efectuarea altor examinari medicale (inclusiv examinare psihologica si/ sau psihiatrica) pentru lucrator in conditiile existentei unor antecedente sau afectiuni existente in dosarul medical al lucratorului si/ sau in evidenta medicului de familie.
Pentru meseria dvs. contraindicatiile prevazute in actul normativ susmentionat sunt cele prevazute in fisa nr.126.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Imi cer scuze, am scris eu incomplet, este vorba de boala psihica: tulburare afectiva bipolara. In HG nr.355/ 2007 in anexa 3 sunt urmatoarele: Declar pe propria răspundere că nu sunt în evidenţă cu epilepsie, boli psihice, boli neurologice şi nu sunt sub tratament pentru boli neuropsihice, diabet: . . . . . . . . . . . ..
Voi avea un interviu in scurt timp pentru un post de programator IT si in conditiile in care sunt declarat bolnav cronic, pot fi angajat?
Multumesc.
Afectiunea dvs. este consemnata undeva, probabil la medicul de familie.
Daca veti fi examinat medical in vederea angajarii si declarati pe propria raspundere ca nu sunteti in evidenta cu afectiuni psihice, etc. veti fi pus intr-o situatie delicata atunci cand medicul de medicina muncii va lua legatura cu medicul de familie.
Afectiunea dvs. daca o ascundeti poate fi depistata si prin examen psihologic/ psihiatric solicitat de medicul specialist de medicina muncii.
Nu pot sti ce va hotari medicul in urma examinarii medicale pentru angajare, ca urmare a asocierii afectiunilor de care suferiti cu riscurile profesionale la care puteti fi expus la noul loc de munca.
In fisa nr.126 care este aplicabila postului de programator IT nu este mentionata drept contraindicatie, afectiunea cronica bipolara.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testare acuitate vizuala - ambliopie AnonimXYZ AnonimXYZ De curand am fost angajat ca fotograf, am inceput sa-mi fac meseria, destul de bine, zic eu. Am auzit ca in perioada de vara se va face o testare a acuitatii ... (vezi toată discuția)
Analize obligatorii in cadrul unitatilor -medicina muncii Carmina2 Carmina2 Buna ziua, va rog sa imi raspundeti ce analize initiate de institutie pentru un salariat care lucreaza 100% din programul de lucru la calculator pot fi ... (vezi toată discuția)