avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare juridica

Intr-o recenta emisiune TV REALITATEA TV in emisiunea "BANII VORBESC", doamna avocat CORNELIA LALU, a afirmat ca nu mai pot fi executate silit din punct de vedere financiar, institutile statului.
In ce act normativ este reglementata aceasta afirmatie?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:26, 5 Aprilie 2016
Interesant acest punct de vedere...

Ordonanța Guvernului nr. 22/30.01.2002 a instituit o protecție a instituțiilor și autorităților publice privind achitarea creanțelor stabilite prin titluri executorii în sarcina lor.
Aceasta a fost modificata insa prin Legea nr. 288 din 15 mai 2002; Legea nr. 110 din 25 aprilie 2007; O.U.G. nr. 4 din 2 februarie 2011 si Legea nr. 92 din 6 iunie 2011 si prevede:

Articolul 1
(1) Creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice se achită din sumele aprobate cu această destinaţie prin bugetele acestora sau, după caz, de la titlurile de cheltuieli la care se încadrează obligaţia de plată respectivă.
(2) Creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate.

Articolul 2
Dacă executarea creanţei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului.

Articolul 3
În cazul în care instituţiile publice nu îşi îndeplinesc obligaţia de plată în termenul prevăzut la art. 2, creditorul va putea solicita efectuarea executării silite potrivit Codului de procedură civilă şi/sau potrivit altor dispoziţii legale aplicabile în materie.
.............................................

Articolul 5
Creditorul şi debitorul pot conveni asupra altui termen decât cel prevăzut la art. 2, precum şi asupra unor alte condiţii de îndeplinire a oricăror obligaţii stabilite prin titlul executoriu.

Articolul 6
(1) În cazurile în care, din motive temeinice privind realizarea atribuţiilor prevăzute de lege, instituţia debitoare nu îşi poate îndeplini obligaţia de plată în condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), art. 2 sau 4, aceasta va putea solicita instanţei judecătoreşti care soluţionează cauza acordarea, în condiţiile legii, a unui termen de graţie sau/şi stabilirea unor termene de plată eşalonată a obligaţiei respective.
(2) În cazurile în care obligaţia de plată este stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, instituţia debitoare poate solicita instanţei care a dat această hotărâre luarea măsurilor prevăzute la alin. (1), care se aplică în mod corespunzător.
(3) Dacă obligaţia de plată este stabilită printr-un titlu executoriu, altul decât o hotărâre judecătorească, cererea formulată potrivit alin. (1) se soluţionează de către instanţa de executare competentă.
(4) Instanţa sesizată potrivit alin. (1)-(3), la cererea instituţiei debitoare, prin încheiere executorie, când este cazul, va putea suspenda începerea ori continuarea executării silite până la soluţionarea prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a cererii privind acordarea termenului/termenelor de plată a sumei datorate. Suspendarea se dispune fără plata unei cauţiuni. Încheierea poate fi atacată cu recurs, în mod separat.
(5) În cazuri urgente, instanţa prevăzută la alin. (4), la cererea instituţiei debitoare, poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare formulate potrivit alin. (4). Suspendarea se dispune fără plata unei cauţiuni. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac.
(6) Cererile introduse potrivit alin. (1)-(5) sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi se judecă cu precădere. Hotărârea dată în cauzele prevăzute la alin. (1)-(3) poate fi atacată numai cu recurs.

Articolul 7
Cererile, indiferent de natura lor, formulate de instituţiile şi autorităţile publice în cadrul procedurii de executare silită a creanţelor stabilite prin titluri executorii în sarcina acestora sunt scutite de plată taxelor de timbru, timbru judiciar şi a sumelor stabilite cu titlu de cauţiune.

Articolul 8
Dispoziţiile prezentei ordonanţe se aplică în mod corespunzător şi executării obligaţiilor de plată stabilite, prin titluri executorii, în sarcina autorităţilor administrative autonome.


Deci, pot fi executate silit. ;)
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conturi blocate primarie Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O primarie are conturile blocate.Poate face plati salariale si contributii retinute de la angajati? (vezi toată discuția)
Care sunt actele normative ce reglementeaza activitatea de executare silita? catalin2832 catalin2832 Cine ma poate ajuta sa imi spuna care sunt actele normative ce reglementeaza activitatea de executare silita? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Neplata cheltuielilor de judecata ! florinsadova florinsadova In urma unui litigiu de munca angajatorul a fost obligat sa plateasca cheltuielile de judecata si celelalte drepturi salariale de care ar fi beneficiat ... (vezi toată discuția)