avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata dupa 1 an
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata dupa 1 an

Buna ziua,
Am optat de la inceput sa stau acasa 1 an si dupa fara plata pana la 2 ani
1) - pot intra in concediu fara plata pana la 2 ani imediat dupa ce se termina CIC-ul, adica la 11 luni, sau trebuie sa merg o luna la servici si abia de la 1 an pot intra in fara plata? precizez ca sotul sta in luna 11
2) - pot opta imediat dupa 11 luni sa intru in fara plata si sotul sa isi ia luna lui la sf anului 2?
3) - cat am dreptul sa muncesc doar 6 ore? (alaptare)
4) - suplimentul de insertie se ia si pt luna 12, sau doar dupa un an?

Va mltumesc,
Oana Oproiu
Cel mai recent răspuns: oanaoproiu , utilizator 19:19, 6 Aprilie 2016
1. - Daca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an suplimentul de insertie il primiti numai daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) si numai pe perioada cat aveti venituri din salariu.
- In luna in care tatal copilului se afla in CCC nu beneficiati de suplimentul de insertie.

2. Tatal nu poate modifica durata CCC de la pana la 1 an la pana la 2 ani.

3. Incepand cu data cu care reluati activitatea puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

4. Daca optati pentru reluarea activitatii beneficiati de reducerea programului de lucru cu 2 ore (cu mentinerea salariului) pentru alaptarea copilului pana la varsta de 1 an.

5. V-am mai raspuns la asemenea intrebari cu un an in urma, vedeti pe:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc,
Acum am citit intrebarile anterioare si intradevar a fost redundanta intrebarea cu suplimentul, imi cer iertare.
In legatura cu punctul 1, cred ca nu m-am facut inteleasa. Am fost sunata de HR-ul de la munca si mi-au zis ca nu pot intra in Concedi fara plata, decat dupa ce copilul implineste 1 an, si ca e obligatoriu sa merg o luna la munca (luna 12 cat tatal sta acasa). Eu credeam ca voi intra in fara plata, direct dupa ce se termina cele 11 luni.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
oanaoproiu, utilizator
1. - Cei de la HR au dreptate numai partial.
- N u am fost eu explicit in raspunsul meu anterior.
- Puteti intra in concediu fara plata si in luna in care tatal este in CCC.
- Adica faceti mai intai o cerere pentru concediu fara plata pentru luna in care tatal este in CCC.
- Apoi faceti cerere pentru concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- In ambele concedii sunteti asigurata la sanatate iar perioadele respective sunt asimilate stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Sa comunicati in scris la AJPIS ca sunteti in astfel de concedii pentru a vi se plati contributia la sanatate.


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 21
...
(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.



3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.
...
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea la serviciu chirea chirea Buna seara am si eu o intrebare , pentru cine ma poate ajuta, Daca ma intorc la serviciu dupa 6 luni ale copilului , pentru a putea beneficia de suplimentul ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Loredana_84 Loredana_84 In situatia in care o salariata se intoarce mai repede din CCC - cu 5 luni inainte ca si copilul sau sa implineasca 1 an (mentionez ca s-a optat pt CCC 1 an), ... (vezi toată discuția)