avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariala

Buna ziua.

Problema mea este urmatoarea:

- in perioada 23.07.-26.07.2009 am avut un numar de turisti cazati
- in data de 23.07.2009 aveau tarif de cazare din timpul saptamanii
- pe data de 24.07.2009, in decursul zilei, tariful trebuia modificat in programul de receptie cu cel de week-end, care este mai mare
- pe data de 24.07.2009, am fost la munca de la ora 07:00 pana la ora 16:00 si am revenit la munca pe data de 27.09.2009
- in acest timp, au fost de tura colegii mei, care nici unul nu a modificat aceste tarife si s-a mers cu tarifarea din timpul saptamanii
- in data de 26.07.2009 s-au facturat serviciile turistice de catre colegi
- cand am venit la munca pe 27.07.2009, am constatat ca nu au moficat tarifele si ca suma ramasa nefacturata era in valoare de 755 Euro
- am facut sesizare catre directorul general, s-au facut hartiile pentru retinere salariala, cand la dezbaterea disciplinara am avut surpriza sa constat ca si eu voi plati aceasta paguba in mod egal cu ceilalti 3 colegi
- sedinta a durat aprox 2 minute, timp in care directorul general a zis ca aceasta decizie este hotararea lui personala si cui nu ii convine sa il dea in judecata

Acum, desi pe cartea de munca sunt trecut ca simplu angajat la receptie, respectiv tehnician in hotelarie, in structura complexului sunt ca supervisor receptie si acesta a fost motivul invocat ca trebuia sa supervizez si sa descopar din timp aceasta greseala.

Pot demonstra din programul de receptie, din log-ul fiecarei rezervari, cum ca colegii mei au mai modificat in trecut corect tarifele din timpul saptamanii cu cele de week-end si invers, fapt ce m-a determinat sa ii las in acel week-end nesupravegheati.

Penalizarea este de 1/3 din salariul net pana se acopera paguba.

Nu mi se pare corect sa platesc din salariu pentru greselile altora si mai ales ca in cea mai mare parte a timpului cat au stat turistii, nu am fost prezent fizic. Daca greseam eu, nu era nici o problema. Informarea si restul hartiilor privind retinerea salariala, le-am semnat cu "Nu sunt de acord" urmat de semnatura. De asemenea, nu am o fisa a postului semnata, nici o atributie primita in scris. Directorul mi-a spus intr-o discutie verbala intre 4 ochi, ca voi primi sub forma de prima banii inapoi. Dar m-am ars de multe ori pe vorbe si cred ca este doar o amagire ca sa treaca timpul si sa depasesc termenul de 30 de zile in care pot sa atac aceasta decizie.

Ce trebuie sa fac ca sa se anuleze aceasta decizie si ce sanse credeti ca am in aceasta privinta ?

Va multumesc anticipat si astept cu interes parerile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:06, 10 August 2009
Aveti posibilitatea sa contestati decizia de imputare la tribunal. Daca nu o faceti, veti crea un precedent si va veti trezi ca veti plati de cate ori vor gresi altii.
Conform articolului 267 alin 1 din Codul Muncii, nici o sanctiune disciplinara, cu exceptia avertismentului verbal, nu poate fi aplicata fara cercetarea prealabila disciplinara . Din cate spuneti dumneavostra nu s-a efectuat aceasta cercetare, deci acea decizie care v-a fost inmanata este nula.
~ Conținut șters la cerere ~
Art 267 Codul Muncii 1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
Acuma vedeti si dumneavoastra daca acea dezbatere disciplinara de care ati pomenit intruneste conditile convacarii la conciliere, respectiv daca aceaasta convocare s-a facut in scris , precizandu-se data , ora si locul intrevederii.
Apoi, daca este abatere disciplinara, sanctiunea se stabileste in functie de gradul de vinovatie al salariatului, or daca dumneavoastra ati lipsit in acea perioada in care s-a savarsit abaterea nu aveati cum sa savarsiti acea fapta , deci sa fiti vinovata cu ceva.
Totodata cuantumul retinerii 1/3 , din salariul net, nu face parte parte din sanctiunile disciplinare instituite prin Codul muncii care prevede :
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
Drept urmare consider ca aveti suficiente motive de a contesta decizia .
conform art 164 (2) din Codul Muncii, "retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fot constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila."
art. 164 (4) prevede ca, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
art. 165 - acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor.

deci, angajatorul nu putea sa ia alta masura decat o reducere a salariului pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% dar, sub forma de sanctiune disciplinara, nicidecum ptr acoperirea pagubei.
solutia dvs este actionarea in judecata, la tribunal in termen de max 30 zile de la comunicarea deciziei.

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca disciplinar dragomir_andreea20 dragomir_andreea20 Buna ziua Sunt angajata la o societate acum cateva zile eu impreuna cu o colega am primit o convocare sa ne prezentam la ora de in ziua respectiva in biroul ... (vezi toată discuția)
Altercatie la servici ENGFULL ENGFULL intr-o cerere adresata conducerii o salariata face cunoscut ca in timpul programului de lucru a fost agresata verbal si fizic de un coleg se intelege din ... (vezi toată discuția)