avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare de caldura cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare de caldura cu citire radio

Buna ziua! Am avut timp de 10 ani, repartitoare de caldura.Pe langa faptul ca in continuare sunt pierderi d ecaldura care li se pun in carca tot celor ca consuma si nu se imparte in mod egal, acum administratorul vrea sa schimbam repartitoarele vechi, cu unele noi cu citire radio. Intrebarea mea este daca sunt obligat sa accept acest lucru, in conditiile in care timp de 10 ani, mai mult am platit frigul si m-am pricopsit cu igrasie in casa, sa nu mai vorbim ca din cauza frigului m-am si imbolnavit. Administratorul ne tot spune ca suntem obligati sa acceptam. Si as vrea daca se poate sa ma lamureasca cineva, spunandu-mi de o lege care ma obliga sa accept acest lucru. In bloc suntem din nefericire foarte putini care nu suntem de acord cu acesta, desi nu s-a facut o sedinta in legatura cu acest subiect, el de obicei merge cu un tabel la usi si pune oamenii sa semneze, pt ca "a semnat toata lumea". multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 04:09, 27 Aprilie 2016
Nu exista lege care sa oblige inlocuirea cititoarelor de cost traditionale cu cititoare cu citire prin unde radio
Incercati sa va interesati asupra avantajelor si dezavantajelor cititoarelor de cost prin unde radio
Multi proprietari care ca si dv au fost obligati sa inlocuiasca citoarele de cost,au constatat ca cele cu citire prin unde radio sunt puternic influentate de aparatele electrice din jur=cuptoare cu microunde,combine frigorifice,masini de spalat,aparate radio ,etc,astfel incat chiar daca repartitoarele erau la pozitia 0,respectiv exista un consum minim de unitati,la momentul citirii se inregistrau valori nereale
Singura obligatie este ca repartitoarele sa fie omologate metrologic in Romania. Nu conteaza ca au sau nu unde,laser etc...Administratorul face si el o spagutza.Trebuie sa il intelegeti..
Altfel,nu va obliga nimeni sa aveti repartitoare.
@ausfahrt
Repartitoarele nu sunt aparate de masura si nu sunt, deci, supuse verificarii metrologice.
Ionionutz a scris:

Buna ziua! Am avut timp de 10 ani, repartitoare de caldura.Pe langa faptul ca in continuare sunt pierderi d ecaldura care li se pun in carca tot celor ca consuma si nu se imparte in mod egal,..
.

Daca dvs. faceti aceste afirmatii dupa 10 ani, demonstrati ca nu ati inteles nimic din solutia repartizarii costurilor de caldura cu repartitoare de costuri, da? Pai ce ati asteptat de la aceste dispozitive - sa le puneti pe calorifere si porniti incalzirea, sa aveti confort termic si pe lista de plata sa aveti de platit foarte putin ?

Ca sa nu aveti impresia ca am vre-o "halvita" de la o firma care face aceste repartizari (noi pe forum la zicem firme de repartitoare), va spun din capu' locului ca nu este asa. La noi in asociatie mai avem doar doua scari de bloc P+4 (cu cate 20 apt; la una repartizarea costurilor cu incalzirea se face cu repartitoare clasice si la una se face cu repartitoare cu citire prin radio
Daca ma intrebati pe mine, pot sa va spun care este diferenta, dar inainte de asta am sa va explic altceva:
La inceputul actiunii de montare a acestor dispozitive pe calorifere (robinete termostatice + repartitor), firma a facut in mod sigur un inventar al tuturor tevilor, de la intrarea in bloc, prin toate apartamentele, pana la vasul de expansiune, inclusiv a tuturor caloriferelor, astfel s-a determinat toate suprafetele / elementele care degaja caldura sub efectut trecerii de agent termic, determinand SET -ul total al blocului/scarii respective, insa acest SET total provine din mai multe SET-uri, astfel:
- SET tevi subsol, caldura care trebuie repartizata tuturor proprietarilor, indiferent ca sunt racordati la furnizorul de caldura sau nu, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate;
- SET tevi interioare si calorifere aflate pe spatiile comune, (holuri, uscatoare, casa scarii) si care vor fir repartizate la fel ca mai sus;
- SET tevi interioare care deservesc apartamente individuale a caror costuri cu incalzirea se fa repartiza doar apartamentului respectiv;
- SET calorifere, acolo unde incalzirea locuintei se face din sistemul centralizat;

Pun pariu cu dvs. ca asa stau lucrurile si la blocul dvs., dar nu stiati acest lucru, astfel incat ceea ce at afirmat mai sus - text bolduit de catre mine, nu are acoperire.


...acum administratorul vrea sa schimbam repartitoarele vechi, cu unele noi cu citire radio. Intrebarea mea este daca sunt obligat sa accept acest lucru...

Pai administratorul cine este la dvs. in asociatie, este imparatul Romei de vrea el de la sine putere sa va impuna aceasta schimbare?
Hotararea trebuie sa o aveti dvs., cei care detineti controlul asupra as. prop., a celor racordati la sistemul centralizat de incalzire, nu administratorul !! Daca tot vreti sa stiti despre ce lege erte vorba, apoi va spun - Legea nr. 230/2007 si HG nr. 1588/2007 - le gasiti si aici pe forum - este dimplu. Ei, daca ati avut o sedinta de AG statutara si s-a hotarat ca cineva sa intocmeasca un tabel la care dvs. prop. (majoritatea) ati fost de acord, apoi aceasta este legea

... in conditiile in care timp de 10 ani, mai mult am platit frigul si m-am pricopsit cu igrasie in casa, sa nu mai vorbim ca din cauza frigului m-am si imbolnavit.


Cu privire la ce spuneti mai sus, consider ca vina apartine tot dvs. proprietarilor care ati inteles gresit fenomenul - adica fiecare ati stat cu robinetii inchisi, crezand ca in acest fel o sa platiti mai putin... ceea ce s-a dovedit a fi fals !

Sa va zic ceva despre aceste repartitoare de costuri cu citire radio: aceste repartitoare dpdv tehnic sunt la fel ca cele clasice pe care le aveti montate acum pe calorifere, diferenta o face dispozitivul de citire si transmitere la distanta a consumului, fie ca sunteti acasa sau nu - adica, daca administratorul sincronizeaza citirea consumului de la cutia de distributie a CET-ului cu citirea repartitoareloe prin radio, atunci intreaga cantitate de energie termica intrata in bloc/scra va fi inclusa in calculul general de repartizare a costurilor.

Acum cum se intampla? Daca citirea o face reprezentantul firmei, acesta vine cand are planificarea citirii la dvs. in bloc, merge din caca in casa si face citirea, constata ca 3-4-5 prioprietari nu sunt acasa si face si el cum poate, adica daca nu are informatii, face o estimare a consumurilor care poate sa fie un consum estimat dar niciodata un consum exact, ceea ce face ca in urmatoare luna, daca totusi s-a facut citirea la cei care au lipsit, tre' sa faca regularizarea consumurilor, dar constata ca ati 2-3 proprietari nu au fost acasa la urmatoarea citire - deci, iar estimari si regularizari.
Ei asta fac aceste dispozitive cu citire prin radio - o citire in acelasi timp (diferenta de timp de la primul apartament pana la ultimul este de 2-3 minute), eliminindu-se toate neajunsurile aratate mai sus.

Bun, acum sa va spun ca aceste costuri mari nu provin/nu sunt determinate doar din cauza repartitoarelor de costuri si a metodei de citire, ci cele mai mari diferente provin din faptul ca instalatia de incalzire din blocul/scara repectiva sunt puternic dezechilibrate hidraulic, lucru pe care il stiu foarte putini proprietari, ori acest lucru nu prea am eu cum sa vi-l demonstrez, ca mi-ar lua foare mult spatiu si cum nu sunt specialist s-ar putea sa nu intelegeti sau chiar sa va transmit informatii eronate.
Totusi, esentialul este urmatorul: printr-o instalatie dezechilibrata hidraulic va intra o cantitate de energie termica mult mai mare decat necesaru comandat prin robinetul termostatic, astfel ca daca aceasta energie termica a intrat in blocul dvs., aceasta trebuie platita, chiar daca ea nu a fost consumata in calorifere ci s-a "pierdut" prin instalatiile secundare...

Pentru @ ausfahrt, care zice ca:
Singura obligatie este ca repartitoarele sa fie omologate metrologic in Romania.

Aceste dispozitive nu tre' sa fie omologate pentru ca ele nu sunt aparate de masura, insa da, aceste trebuiesc montate de catre o firma autorizata ANRE-ANRSC. Nu poate fiecare nene sa vina sa monteze si sa calculeze costurile cu incalzirea intr-un bloc sau o scara...
Esista in legislatie obligativitatea de a monta repartitoare. Durata lor de viata este de aproape 10 ani, dupa aceasta peroada ele nemai inregistrand corect consumul. La repartitoare nu aveti pierderi. Aceste aparate inregistreaza un un consum in unitati si in functie de acele unitati consumate se imparte factura de energie termica. Ex. ap 1 are 10 unitati de caldura consumate, ap. 2 a consumat 7 unitati, si asa mai departe... asa se ajunge la un total de 80 unitati sa zicem pe apartamente, mai este un consum dat de partile comune sa zicem 15 unitati inregistrat pe repartitorul montat la tevile din subsol. in total sa zicem aveti un consum de 95 unitati. se imparte valarea facturi de energie la 95 unitatile inregistrte. Iar valoarea celor 15 unitati se imparte la toti prop. in functie de cota parte iar ce ramane adica cele 80 unitati se imparte la fiecare proprietar in functie de consumul individual. simplu.
Montarea unor repartitoare prin unde radio prezinta avantajul de a pute fi citite toate in acelasi moment, o persoana nu va mai fi nevoita sa le citeasca vizual, nu vor mai fi erori de culegere a datelor, unele prezint si alerte in cazul in care acestea sunt demontate de pe corpurile de incalzire. Tinand cont ca durata lor de viata este pe sfarsite cred ca este o solutie buna aceste repartitoare sau puteti sa renuntati de tot la aceste repartitoare si sa repartizati caldura in functie de SU.
Dumneavoastra alegeti.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)