avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere

Un salariat are 2 contracte pe aceeasi societate cu cate 4 ore fiecare.
Deducerea se acorda numai unui contract?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:29, 12 Aprilie 2016
Salariatul trebuie sa declare in scris care dintre locurile sale de munca este locul de munca de baza. Deducerea personala se acorda doar la locul de munca de baza.

Normele de aplicare a Codului fiscal:

14. (1) Venitul brut lunar din salarii reprezintă totalitatea veniturilor realizate într-o lună conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoană fizică, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Pentru persoanele fizice care desfășoară activități pe teritoriul României sunt considerate venituri din salarii realizate din România sumele primite de la angajatori cu sediul sau cu domiciliul în România, precum și de la angajatori cu sediul sau cu domiciliul în străinătate, indiferent unde este primită suma.

(2) Contribuabilii care realizează venituri din salarii datorează un impozit lunar final, calculat și reținut de către plătitorul de venituri.

Pentru impunerea veniturilor din salarii se utilizează cota de impozit de 16%, luându-se în calcul pentru determinarea bazei de calcul a impozitului la funcția de bază și deducerea personală stabilită potrivit art. 77 din Codul fiscal, după caz.
......
(9) În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcția de bază se înțelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, locul unde are încheiat contractul individual de muncă sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) în cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligația să declare numai angajatorului la care a ales funcția pe care o consideră de bază, pentru un singur loc de muncă, prin depunerea declarației pe propria răspundere. Declarația pe propria răspundere nu reprezintă un formular tipizat.

Funcția de bază poate fi declarată de angajat și la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. La schimbarea locului unde se află funcția de bază, angajatul are obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere de renunțare la funcția de bază la angajatorul ales inițial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functie de baza pt deducerea personala Cristinabv Cristinabv Pentru un salariat care pana in 21 ale lunii a avut un CIM cu 2 ore/zi si din 22 ale lunii s-a angajat la alt angajator cu CIM de 8 ore/zi unde i se considera ... (vezi toată discuția)
Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
La care serviciu trebuie declarata functia de baza delotilia delotilia Buna ziua, m-am angajat la un loc de munca cu salariu mai mare. la primul loc de munca era declarata functia de baza si deducerea suplimentara pentru copil. ... (vezi toată discuția)