avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare Cim de drept
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare Cim de drept

Buna ziua!
Am o doamna care intra in pensie de boala din 15 Aprilie si stiu ca trebuie sa ii desfac contractul cu art 56 insa dupa aia ea ramane la 4 ore angajata.
Cum se procedeaza? Nu am mai avut cazuri de acest gen de aceea ma gandeam sa intreb aici.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:44, 18 Aprilie 2016
Art. 56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
........
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

In acest caz, la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III c.i.m. va inceta de drept , dupa care pentru continuarea activitatii se va incheia un nou c.i.m. cu timp partial de maxim 4 ore/zi.
Revin cu o intrebare referitor la adeverinta de vechime.
Eu cum o fac pana la ce data? Pana in data in care isi depune cererea de pensionare? sau cand ii iese decizia de pensionare? Si pana cand ii iese decizia de pensionare cum o pontez? CFS sau cu 4 ore?
Multumesc.
1. Adeverinta o faceti pana la incetarea c.i.m. = la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III.

2. Pana la aceasta data i se face act aditional de modificare a timpului de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi.

3. Dupa acea data , i se inceteaza vechiul c.i.m. si i se va face altul nou cu 4 ore/zi.
Buna ziua!
Avand in vedere aceasta problema a mea, m-am interesat mai bine si mai indelung adica am fost la ITM Cluj si am intrebat acolo ce trebuie sa fac, in mod express m-am dus si la pensii. Acolo mi s-a spus ca trebuie sa ii desfac contractul conform art. 56 lit.c si sa ii fac altul cu 4 ore. Adeverinta de vechime ii fac pana la data in care a avut contract de munca la 8 ore.
Legea 56 a fost modificata in 2015.
Ma gandeam ca ii bine sa scriu sa mai schimbam pareri sau opinii.
Multumesc oricum pentru ajutor.
Nu aveti cum sa constatati incetarea de drept a c.i.m. mai inainte de data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara, Daca o persoana a obtinut de la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, decizia medicala asupra capacitatii de munca cu data de ... (vezi toată discuția)
Lg 12/20.01.2015 ContSters31759 ContSters31759 Am citit in Legea 12 din 20 ianuarie 2015, care a modificat codul muncii, urmatorul paragraf: \\"contractul individual de munca inceteaza de drept: ... (vezi toată discuția)
Incetare cim / invaliditate grad iii Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, angajat cu decizie de pensionare pt invaliditate grad III si cu recomandare medic specialist la program de 4 ore: ii inceteaza CIM de drept si ii ... (vezi toată discuția)