avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru CCC, mama studenta la master
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru CCC, mama studenta la master

Fata mea urmeaza cursurile de Master al unei Fac din Iasi.
Ea repeta ultimul an de Master.
S-a casatorit in timpul studentiei, iar anul acesta a nascut.
A depus toate actele necesare pentru intocmirea dosarului pentru a primi acel "bonus" pentru cresterea copilului, drept care il au toate mamele dupa nastere

Acest dosar a fost respins de catre Oficiul Neamt pe motivul ca "urmeaza cursurile pentru masterat, iar repetarea anului nu a fost anulat pe motiv medical"

Oare in Romania Studentele care nasc in timpul studentiei si repeta un an nu nici un drept ?

Cel mai recent răspuns: mihai03 , utilizator 14:27, 23 Aprilie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...

2. - Asadar AJPIS are acoperire legala sa nu acorde indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- Nu toate mamele au dreptul la indemnizatia pentru CCC ci doar cele care indeplinesc conditiile legale.
- Pentru un raspuns oficial puteti sa intrebati si la ANPIS, pe e-mail, la: anps@pestatiisociale.ro

3. Poate beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la varsta de 18 ani a copilului.

4. - Daca tatal copilului este salariat el poate beneficia el de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani, daca indeplineste conditiile de la aratate mai sus la art. 2 din OUG 111/2010.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Nici tatal copilului nu are serviciu. Aceasta tanara familie nu are nici un venit ( nu fac nici un comntariu aici in legatura cu locurile de munca in Romania).
Cand se ofera sansa tatal copilului lucreaza ca "capsunar". Parintii oferim ajutorul necesar pentru cheltuielile aferente cat si taxele pentru terminarea studiilor.


Va multumesc foarte mult.
Domnule mihai03, in acest moment fata dvs. frecventeaza sau nu cursurile?

Cand a intrerupt anul scolar?

Din 1 octombrie anul trecut pana la data nasterii a frecventat cursurile?

Dati mai multe detalii va rog pentru un raspuns cat mai exact.

Ea repeta anul II, nu a intrerupt anul scolar, iar repetarea anului doi nu a fost pe motiv medical,a pierdut o sesiune pentru ca a fost cu sotul la munca, pentru a strange bani sa-si cumpere locuinta. (si sotul este absolvent de studii superioare- bugetar)

CITAT" Se respinge dosarul depus de dvs, pe motivul ca repetarea anului II nu a fost pe motiv medical"
Persoana de la birou a sustinut ca in situatia in care o studenta , pierde un an universitar si il repeta inca odata este considerata ca repetenta, iar in acest caz daca va naste in cursul anului dosarul se respinge, daca nu demonstreaza ca repetarea anului nu este din cauza unei boli care sa ateste ca nu s=a putut prezenta la cursuri.

Ex:O studenta ramane repetenta in anul III. Repeta anul III, frecventeaza cursurile, naste in cursul anului universitar, depune dosarul dar el este respins, pe motivul ca a ramas repetenta, si ca nu poate dovedi ca a ramas repetenta pe caz medical?(cam asa ceva)

Mie mi se pare de domeniul SF. .................

Da, este inscrisa in noul an universitar 20015-2016 frecventeaza cursurile, a sustinut prima sesiune,(era in luna a-8-a) si continuam sa o ajutam sa termine cu bine masteratul.

Va multumesc!
Daca ati oferi si date exacte in locul explicatiilor lungi poate am putea sa va raspundem exact.

Pana in momentul de fata Domnul tudorvaleriu are dreptate.

Spuneti-ne exact:
- cand , in ce data a intrerupt anul scolar
- cand, in ce data a nascut
- a avut concediu prenatal?

In perioada cand a plecat cu sotul la munca, a muncit cu forme legale?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil! elena215 elena215 Buna ziua , Am depus un dosar pentru indemnizatie de crestere a copilului in Noiembrie 2014. Am nascut un baietel in Octombrie, sunt studenta in cadrul ... (vezi toată discuția)
Mamele eleve ºi studente vor primi bani pentru creºterea copiilor? cryss4 cryss4 Am citit un articol,cei drept din anul 2009 dar vroiam sa stiu daca mai este valabil ce scrie in el si anume ca elevele şi studentele care frecventează ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Denisa PP Denisa PP Buna ziua! Sunt studenta la master anul II, am peste 26 de ani si intentionam sa avem un copil. Intrebarea mea este: Daca data nasterii va fi in luna iulie sau ... (vezi toată discuția)