avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate pune poprire pe o pensie de 484 lei?
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate pune poprire pe o pensie de 484 lei?

Buna ziua!
va rog sa ma ajutati un calcul pentru o poprire pe o pensie care reprezinta 484 lei sub salariul minim pe economie;
conform legii 729 cum se face acest calcul in cazul in care exista 2 creditori?
casa de pensii este cea care face calculul.
va rog!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:54, 14 Aprilie 2016
Din Codul civil:

Art. 728

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
...



Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modul de calcul a popririi pe pensie luiza12 luiza12 Buna ziua! va rog,cum se poate calcula si care este legea dupa care se calculeaza o poprire urmatoarea situatie: -sunt 2 creditori la o pensie de ... (vezi toată discuția)
Poprire ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am salariul minim pe economie si am 4 popriri,ce suma imi va fi oprita?cum se calculeaza?multumesc (vezi toată discuția)
Cat se poate popri din pensie? cretu49 cretu49 Un pensionar in anul 2016 are o pensie de 506 lei si retineri de 94 de lei. Din data de 1 Mai salariul minim va fi de 1250 lei. Cati bani va lua pensionarul ... (vezi toată discuția)