Situatia mea este astfel :
- locuesc de 30 ani in un apartament pe regim de bun propiu al sotiei care are un fiu din casatorie anterioara . Nu avem copii . De comun acord ne-am hotarit , ca sa fiu protejat pe viitor , in caz de succesiune dupa sotie , si sa trec in regim de uzufruct .
-azi am fost la notar , pentru a lamurii necesarul de acte .
-notarul a propus varianta de "notificare pe locuinta familiei " si intabulare , conform art321 ,322 , ncc . A spus ca este cam la fel si ar costa mai putin .
Eu am citit articolele ncc si nu am inteles cum pot fi protejat in acesta situatie . Nu am gasit nicaieri o lamurire ca aplicind o astfel de procedura pot fi protejat pe viitor . Poate ca notarul a intele gresit ce vreau !?
Va rog , daca se poate , edificare pe acesta problema .
Notarul a avut dreptate partial, art.321-322 NCC, va apara pe timpul vietii sotiei, dupa decesul sotiei, fiul din prima casatorie vine la mostentire si art.321-322 NCC nu va mai apara.Dreptul de uzufruct viager va apara pe timpul vietii dvs.si dupa decesul sotiei dvs.
Notarul m-a informat ca dreptul de uzufruct este mai mult pentru terenuri , pasuni , vinzarii/cumparari .
Ca pentru un apartament de bloc mai potrivit este dreptul de abitatie .
In ncc, capitol Abitatie , apare :
"ART. 754
Alte dispoziţii aplicabile
Dispoziţiile prezentului capitol se completează, în mod corespunzător, cu cele privitoare la uzufruct."
Eu de aici nu inteleg nimic . Mie mi se pare exprimarea evaziva . La ce se refera ?
Nu scrie deloc clar , cind si in ce conditii se inchide dreptul de abitatie.
Va rog o lamurire .