un prieten de al meu vrea sa candideze la alegerile locale ca consilier local. inca nu a deplinit 23 de ani. poate sa candideze sau nu? eu asa am citit ca trebuie sa indeplineasca 23 de ani, sau sint exceptii? mersi pt raspuns.
Legea nu prevede exceptii.
Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 349 din 20 mai 2015
Art. 4
(1) Au dreptul de a fi alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.
(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in municipiul Bucuresti, indiferent de sector.