Muncesc din 1985 cu o intrerupere de 9 luni pentru crestere copil in perioada iunie 1993-februarie 1994. Am aproximativ 30 de ani de activitate. Nu mica mi-a fost surprinderea cind, incepind cu ianuarie 2016, angajatorul mi-a introdus vechimea (stipulata, pina atunci, pe fluturasul de salariu) in salariu. Dupa toate calculele acum am cu 7 lei mai putin la salariu brut dar acelasi salariu net, pe fluturas, la capitolul vechime, figurind 0. Nu lucrez stat si nu fac parte din niciun sindicat. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este conform legii sau vreunei prevederi din legislatia muncii. Imi este afectata iesirea la pensie prin aceasta vechime 0 de pe fluturasul de salariu? Imi este afectat punctul de pensie si daca da, in ce mod?
Daca c.i.m. inseamna contract individual de munca, atunci acesta este cazul. La noi nu functioneaza contractul colectiv de munca ci cel individual. Si da, este vorba de un procent de 25% reprezentind sporul de vechime. Din calculele imediate, salariul brut mi s-a diminuat cu 7 lei, salariul net raminind la fel. Dar, ma intereseaza in ce fel, aceasta schimbare a valorii salariului brut, imi afecteaza punctul de pensie atunci cind va fi sa ma pensionez (tinind cont de faptul ca eu deja am 30 de ani in activitate, se prea poate sa solicit o pensionare anticipate la vechime si nu la virsta). Imi puteti da citeva lamuriri asupra acestui calcul al salariului? Angajatorul a fost parcimonios in "livrarea" uor detalii, s-a limitat doar la a-mi comunica ca "vechimea s-a introdus in salariu si acesta este rezultatul final". Rezultatul final a fost ca desi salariul din mina era acelasi, salariul brut s-a diminuat cu 7 lei. Ma puteti lamuri asupra acestui aspect straniu? Si mai ales asupra implicatiilor pe termen lung?
Diminuarea salariului brut cu 7 lei nu cred ca va afecta foarte mult cuantumul pensiei.
Sunt doua posibilitati de calcul a salariului:
1. salariul de incadrare la care se adauga sporul de vechime si rezulta salariul dvs. De exemplu, salariul de incadrare 2000 lei , spor de vechime 25% , salariul brut = 2000+25% x 2000 = 2500 lei
sau
2. sporul de vechime este inclus in salariu. Aici pot fi urmatoarele situatii
- salariul de incadrare va ramane acelasi (de exemplu, salariul de incadrare cuprinde si sporul de vechime; in exemplu de mai sus, 2000 lei)
- se stabileste un salariu brut care cuprinde si sporul de vechime (in exemplu de mai sus, ar fi 2500 lei)