Buna ziua,
In data de 14.02.2016, un angajat al firmei a suferit un accident de munca. Pana in prezent, nu am incheiat procesul verbal de cercetare, deoarece accidentatul nu poate da o declaratie coerenta si din care sa reiasa cele intamplate. La ITM mi s-a spus tot timpul sa asteptam pana cand acesta poate da o declaratie coerenta si logica. In acest caz, deoarece invaliditatea este evidenta, cercetarea nu ar trebui sa o faca ITM-ul? As putea sa iau o declaratie scrisa de sotie sau de fiica accidentatului, dar din ea nu poate sa reiasa mare lucru, decat realitatea si anume ca accidentatul nu isi aduce aminte nimic si nu este coerent si logic in gandire. Cum ar trebui sa procedez ?
Multumesc !
Invaliditatea se declara de catre comisia medicala judeteana care functioneaza pe langa CJP dupa acordarea celor 180 de zile de CM si victima poate fi pensionata.
Trebuie sa incheiati dosarul de cercetare cu ITM si dupa obtinerea deciziei de invaliditate, ITM va recerceta cazul.
Daca din alte declaratii nu reiese modul cum s-a petrecut evenimentul va trebui sa mai asteptati.
Vazand locul unde s-a produs evenimentul, amplasarea echipamentelor de munca, avand la dispozitie expertiza medico-legala, etc., comisia de cercetare a AM poate sa isi faca un punct de vedere si sa adune probe in sprijinul acestuia, probe care ulterior pot fi confirmate prin declaratia victimei.
Din ce spuneti dumneavoastra nu pare sa se incadreze in definitia invaliditatii evidente din NM de aplicare a legii 319/2006 aprobate de HG 1425/2006
ART. 2
In intelesul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile folosite au urmatoarea semnificatie:
13. invaliditate evidenta - pierdere a capacitatii de munca datorata unor vatamari evidente, cum ar fi un brat smuls din umar, produse in urma unui eveniment, pâna la emiterea deciziei de incadrare intr-un grad de invaliditate de catre organele medicale in drept;
Ok....in aceste conditii am sa incerc sa iau o declaratie in prezenta membrilor familiei, chiar daca nu este coerenta si logica si am sa inchei procesul verbal, dupa care am sa-l depun la ITM. Cred ca aceasta este procedura corecta.
Multumesc pentru ajutor !
Trebuie sa tineti cont de indiciile existente la fata locului.
Nu dati prea multe informatii - de exemplu: lucra singur, in conditii de izolare; nu a vazut nimeni ce s-a intamplat; in ce conditii s-a produs AM, etc. Pentru ca evenimentul produs sa se poata incadra ca AM astfel de elemente sunt esentiale.
Am declaratiile martorilor.......de la fata locului. Sunt inca 3 colegi de ai lui. Esentiala ar fi fost declaratia accidentatului dar dupa cum am spus acesta nu o poate da, cel putin deocamdata si se pare nu stiu cat de repede in viitor. Am vorbit cu inspectorul ITM care se ocupa de caz si la sfatul lui am asteptat pana acum. In prezent am zis sa procedez cum am detaliat mai sus.
Multumesc !
Accident de munca
misu1972
Buna ziua,
Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As ... (vezi toată discuția)