avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu Buna ziua, Un coleg a fost implicat ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu Buna ziua, Un coleg a fost implicat intr-un ...

Accident de traseu

Buna ziua,

Un coleg a fost implicat intr-un accident rutier, minor, in drum spre serviciu. Daca angajatul nu a fost ranit, nu a patit nimic nici el nici celalalt sofer, este necesar sa informam ITM? Angajatul dupa ce s-a intors de la politie, a revenit la serviciu.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:39, 21 Iunie 2023
Eu as face o informare catre ITM la care as atasa declaratia victimei* si as specifica ca acest eveniment nu se incadreaza ca accident de munca sau de traseu, deoarece nu a antrenat vatamarea sau decesul victimei, conform definitiilor acestoara din lege sau H.G 1425/2006.

Sa nu fi declarat victima la politie ca mergea catre munca, politia anunta ITM si primiti amenda pentru necomunicare...
Aveti dreptate. multumesc
Rectific primul mesaj...am primit mai multe informatii cu privire la ,,accident" (de fapt nu a fost un accident. doar soferul vinovat i-a zgariat masina angajatului). Evenimentul nu a avut loc pe traseul declarat, nici pe durata declarata, angajatul plecase mai devreme de acasa pentru a-si duce sotia intr-un loc. El nu a mai fost la politie, s-a inteles pe loc cu soferul vinovat. In cazul acesta, consider ca nu mai este necesar sa anuntam la ITM.
Cum ati proceda dvs.?
Atunci l-as pune doar sa dea o declaratie legata de eveniment, chiar daca nu a rezultat vatamarea acestuia si as arhiva-o o perioada ( un an...).

Dar mai asteptati si alte sfaturi pana sa luati o decizie.
Cercetarea evenimentelor in care sunt implicati lucratori se cerceteaza obligatoriu de catre firma, conform Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art 5 lit f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
In cazul dvs., dupa cum il prezentati, PV intocmit are la baza declaratiile celor direct implicati in eveniment si dupa caz a unor martori. Daca lucratorul dvs. s-a prezentat la spital este necesara o nota scrisa de la spital cu datele orare ale prezentarii, diagnostic, investigatii facute si de facut - dupa caz, recomandari medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
Accident de munca arhiresorin arhiresorin exista un termen,de la producere, pentru declararea accidentului de munca? (vezi toată discuția)
Accident Doinadenisa Doinadenisa Dacă pe traseu dinspre serviciu spre casa se întâmplă în acident din cauza șoferului și eu îmi fracturez mâna și trebuie operată cât ar fi dăuna ... (vezi toată discuția)