avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil dupa aprobarea legii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil dupa aprobarea legii

Tinand cont de conditiile legii de acum un an, privind cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului, sotia mea a optat pentru 1 an de concediu. Insa azi s-a promulgat legea care modifica aceste conditii, dupa cum probabil ati auzit deja.

Intrebarea mea este, ce ar putea face sotia ca sa ramana in acest concediu si al doilea an, tinand cont ca a optat pentru 1 an? Se poate sa-si modifice aceasta optiune? In luna Iunie implineste cele 11 luni. Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2016
realsofo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 21 Aprilie 2016
Dupa ce se va publica legea si vom vedea ce cuprinde ea va vom putea raspunde la intrebare.
Intr-adevar, legea a fost Promulgata de Presedintele tarii.

In situatia in care va intra in vigoare aceste modificari, avem urmatoarele dispozitii :
Art.III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate deOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010
privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin
Legea nr.132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani,
respectiv 3 ani,în cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit.a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani,
respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Asadar, se va depune o cerere de schimbare a optiunii la care se va atasa decizia de supendare a c.i.m. pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
Modificarile au fost promulgate prin Decret nr. 425/2016, astfel incat proiectul de lege devine Legea nr. 66/2016 .
Multumesc pentru informatii.
Update :

Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 304 din 20 aprilie şi va intra în vigoare la data de 1 iulie.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea indemnizatiei cris1981r cris1981r Buna ziua, Am inteles ca a fost promulgata legea indemnizatiei pentru cresterea copilului si va intra in vigoare incepand cu 1 iulie. In momentul de fata ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie alin123456789 alin123456789 Buna ziua. Din ce am citit in in modificarile la ordonanta OUG 111/2010 stimulentul de insertie se acorda pana la varsta de 3 ani daca esti deja in plata ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)