avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza de instrainare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza de instrainare

Ce drepturi de mostenire au copiii tatalui din a doua casatorie sau sotia acestuia asupra unui imobil pe care tatal vrea sa mi-l dea mie prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de instrainare, eu fiind singurul copil din prima casatorie.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:58, 20 Aprilie 2016
Au dreptul la reductiunea liberalitatilor excesive cu privire la rezerva succesorala, astfel ca:

Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent [...] este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut [...] în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare. ... si aceştia nu au consimţit la înstrăinare, nu-i asa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescripție giovanni72 giovanni72 Cînd este invocată rezerva succesorala in urma unui testament, termenul de prescripție de cînd se calculează? De cînd a luat la cunoștință verbal ... (vezi toată discuția)
Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire oxigene oxigene tatal meu sa casatorit cu o alta femeie,,eu nu ma am pe bune cu tatal meu aceasta a decedat in urma cu 1 an.acuma intreb.daca tatal meu face acte de vanzare ... (vezi toată discuția)