avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deduceri pierderi fiscale trabzactii bursiere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deduceri pierderi fiscale trabzactii bursiere

Buna ziua,

As dori sa aflu parerile unor experti in domeniu in legatura cu deducerea pierderii fiscale dintr-un an. Am cautat pe net si am gasit atat in codul fiscal din 2007 cat si in codul fiscal din 2013, articolul 26 care spune asa:

ART.26, Alin 1.
"Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora."

Acum problema:

Am fost sunat zilele acestea de catre un lucrator la finante care m-a anuntat ca trebuie sa platesc impozit pe anul 2013 si 2014 pentru profiturile realizate din tranzactiile cu valori mobiliare din acei ani. Asta desi deciziile de impunere in 2013 si 2014 au venit cu zero impozit de plata.
Am fost sa cer detalii si cica de vina ar fi ceva eroare de soft si ca doar din 2010 semestrul 2 s-ar lua in calcul eventualele pierderi de reportat.

Eu in anul 2008 am avut o pierdere de ~30.000 de lei. Anul 2009 a fost neimpozabil (cel putin pentru castigurile din tranzactii bursiere), pe 2010, 2012 si 2013 am avut profit, pe 2011 o mica pierdere. Suma profiturilor pe anii 2009-2013 (5 ani) este mai mica decat pierderea din 2008.

Explicati-mi va rog ce se intampla, mie articolul 26 mi se pare clar. Urmatorii 5 ani dupa anul 2008 sunt anii 2009-2013. De ce platesc impozit pe 2013? (pe 2014 sa zicem ca inteleg, ca e peste 5 ani).

Si 2: daca angajatii finantelor gresesc n-ar trebui sa suporte consecintele si eventual piereriel ?? Adica e teribil de deranjant faptul ca oricand te poti trezi cu datorii importante la fisc, chiar daca an de an ai platit tot ce ti-a venit pe decizia de impunere. Cu o explicatie puerila de genul "a fost o eroare de soft".

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:02, 24 Aprilie 2016
Cel mai bine e sa asteptati sa va vina acasa ceva scris, cum ca acum ati avea ceva datori. Cum sa va anunte prin telefon? Ca sa aveti apoi posibilitatea de a contesta la ei si apoi in justitie. Si apoi incepeti sa va pregatiti apararea si nu mergand la ei tot cu vorbe ci cu o hartie pe care sa o depuneti la ei la registratura si in care sa va sustineti dreptatea.

Si trebuie sa precizati daca tranzactiile respective au fost pe persoana fizica sau pe firma?
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns.

Am fost la ei, si mi-au dat decizia de impunere, pe care am semnat-o. Deci nu cred ca mai vine nimic prin posta. Tanzactiile au fost pe persoana fizica. Am rugat sa-mi dea articolul din lege unde zice ca numai incepand din 2010, sem 2 se deduc pierderile. Mi-au dat doua pagini, pe care le-am citit cu atentie doar acasa.

Am cautat pe net textele din cele doua pagini primite (pe respectivele pagini nu se specfica din ce lege sunt articolele) si am gasit linkul [ link extern ] :

ceea ce au subliniat ei este:

La calculul castigului net si al impozitului pe venit aferent in cazul transferului titlurilor de valoare, altele decat partile sociale
si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, pentru anul 2010, se aplica urmatoarele reguli:
1. Pentru perioada 1 ianuarie 2010—30 iunie 2010 se determina castigul net/pierderea neta aferent/aferenta acestei perioade in
functie de perioada de detinere si se asimileaza castigului net anual/pierderii nete anuale. Impozitul se determina prin aplicarea cotelor
de impunere de 1% si, respectiv, 16% la castigul net aferent perioadei, asimilat castigului net anual.
2. Pierderea neta aferenta perioadei 1 ianuarie 2010— 30 iunie 2010 asimilata pierderii nete anuale se compenseaza cu
castigul net asimilat castigului net anual aferent perioadei 1 iulie 2010—31 decembrie 2010. Daca in urma compensarii rezulta
pierdere, aceasta se reporteaza numai asupra castigului net anual impozabil aferent anului 2011

Iar pe a doua pagina este subliniat ART.67 (5) din prima coloana (inteleg ca e continutul vechi al legii, inainte de modificarea din 26 iunie 2010):

ART. 67
(5) Pierderile rezultate din tranzacţionarea titlurilor de valoare, altele decât cele prevăzute la alin. (4), înregistrate în cursul anului fiscal, se compensează la sfârşitul anului fiscal cu câştigurile de aceeaşi natură realizate din tranzacţionarea titlurilor de valoare, altele decât cele prevăzute la alin. (4), în cursul anului respectiv. Dacă în urma acestei compensări rezultă o pierdere anuală, începând cu pierderea anuală a anului fiscal 2010, aceasta se reportează numai în anul următor.

Pierdera mea mare e in anul 2008. Nu mi-e clar ce lege se aplica in momentul respectiv, codul fiscal din 2008, unde la art.26, alin.1 se specifica clar recuperarea pierderii in 5 ani, sau legea din 2003 care zice
Dacă în urma acestei compensări rezultă o pierdere anuală, începând cu pierderea anuală a anului fiscal 2010, aceasta se reportează numai în anul următor.
??

Vreau sa le fac o contestatie in scris, dar pentru asta trebuie sa-mi fie si mie clar ce articole din care lege se aplica pentru cazul meu.

De aceea v-am intrebat daca e vorba de tranzactii pe persoana fizica pentru ca art. 26 citat de dumneavoastra se refera la impozitul pe profit si toate cele ce se aplica societatilor comerciale.
Ca persoana fizica, cautati in codul fiscal din anii trecuti la impozitul pe venit. Asa cum v-au recomandat si ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare declaratia 101 nicoleta_stan nicoleta_stan Buna ziua, Citind articolul dvs.din data de 26 ianuarie 2011, apelez la ajutorul dvs. in legatura cu urmatoarea dilema: - in calculele de recuperare a ... (vezi toată discuția)
Pierdere ani precedenti nicoleta_stan nicoleta_stan Conform art 26 CF pierderile fiscale inregistrate in D101 se recupereaza din profiturile obtinute in urmatorii 5 ani, respectiv 7 ani... Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Prescriere pierdere fiscala Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, As dori sa verific cu dumneavoastra termenul de prescriere pentru pierderile fiscale. Mai precis, va rog sa-mi spuneti, dupa opinia ... (vezi toată discuția)