buna ziua,am o nelamurire si as vrea foarte mult sa ma ajutati cumva ca is foarte incurcat si nedumerit. mi s-a luat permisul de conducere in 16 ianuarie pentru numere rosii expirate,dupa aceea am urmat procedurile bine inteles,mi-am bagat avocat,am mers la declaratii,etc..si mi-o venit decizia finala acasa cum ca sa renuntat la urmarirea penala si i ok pentru mine,dar din moment ce sa renuntat la urmarirea penala nu ar trebui sa fiu introdus iar in drepturile de circulatie????? va rog frumos sa imi raspundeti sa ma ajutati
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
(1^1) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de catre seful politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta.
(2) In cazul in care conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai savarseste, intr-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o noua fapta prevazuta la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile.
(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2) hotararea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se comunica titularului de catre serviciul politiei rutiere, care are in evidenta contravenientul, in termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii.
(4) Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.
(5) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment.
(6)In cazurile prevazute la alin. (1), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau isi are resedinta in sensul art. 231 alin. (2) ori, dupa caz, locuieste, in situatia persoanelor aflate la studii in Romania, in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(7) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (6), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin. (1) lit. a) si b).
(8) In situatia in care autoritatea emitenta a permisului de conducere a sesizat instanta de judecata potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), autoritatea emitenta a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce opereaza pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti. In acest caz, titularul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza, are resedinta sau, dupa caz, locuieste, in situatia persoanelor aflate la studii in Romania, in termen de 5 zile de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere.
as mai avea o intrebare,multumesc pentru raspunsul anterior. un prieten de-al meu a fost prins de radar cu 107 km /h si i sa retinut permisul pe 90 de zile.nu a semnat procesul verbal deoarece a oprit masina din fata lui si pe el simultan.masina din fata lui avea 87 km/h iar el 107 km/h el nu stie daca radarul a inregistrat corect viteza lui. masina de politie era oprita sub liniile de inalta tensiune. ce poate sa faca in continuare ????
In cazul in care este interesat sa stie ce viteza a fost inregistrata de aparatul radar atunci trebuie sa conteste pv in termen de 15 zile de la comunicare.
Semnarea pv nu inseamna recunoasterea vinovatiei, in rubrica unde trebuie semnat scrie "am luat la cunostinta" si nu "recunosc fapta".
Chiar daca la rubrica obiectiuni scrie ca "nu sunt", conducatorul auto are dreptul sa conteste pv in termenul legal, scrie chiar pe procesul verbal acest drept!
Conducatorii auto cunosc foarte bine ce viteza au atunci cand sunt opriti de politie dar de ce sa nu dea vina pe liniile de inalta, medie sau joasa tensiune.
In unele cazuri aparatul radarul poate fi infuentat si de liniile subterane de energie electrica, conductele de gaz/petrol sau de antenele de telecomunicatii mobile dar putini conducatori auto cunosc acest aspect.
multumesc foarte frumos pentru raspunsuri.iti zic sincer ca maine merg din nou la politie sa mai intreb de permis ca am nevoie de el si in plus am stat deja 3 luni fara si nu prea mai am rabdare tinand cont ca am lucrat doar ca sofer si imi e foarte important permisul,am mers luni la politie cu decizia ce mia venit vineri saptamana trecuta si luni am completat o hartie micuta un fel de formular cu datele mele si cum ca adaug decizia,am mers am facut o copie dupa decizie si le-am adaugat si decizia,domnul politist care era acolo mi-a zis ca o sa citeasca decizia si o sa mi se raspunda,dar eu povestind cu el i-am explicat ca ce am patit si cum si ce rezultat final e pe decizie.l-am intrebat inspre final ca o sa mi se d-ea inapoi? el mi-a raspuns ca da,eu fiind nedumerit i-am zis ca m-il da joi cand merg inapoi? el raspunzandumi ferm ca da!! joi cand am mers era alt politist si iam zis ca am mers dupa permis el cerandumi dovada,i-am explicat ca nu mi s-a dat dovada el spunandumi ca imposibil asa ceva iam zis ca nu mi ia dat ca la mine o fost vorba de infractiune si am castigat in favoarea mea.i-am dat buletinul sa se uite pe calculator si cand sa uitat o zis ca nu ma gaseste si dupa mio zis ba,stai ca team gasit raspunzandumi cu un raspuns final ca o sa mil dea inapoi in 15 mai si ca o sa pot merge cu masina. nu mau prea lamurit unul zicand asa altul altfel...:(((
Dupa retinerea permisului nu ati avut drept de circulatie, ar fi trebuit sa primiti o dovada fara drept de circulatie cand a fost retinut permisul (art. 111 oug 195).
Cum au trecut mai mult de 3 luni de la savarsirea faptei iar procurorul a dispus renuntarea la urmarirea penala, permisul se va restitui in baza unei cereri depusa la politie la care sa anexati si o copie a ordonantei procurorului .
Art. 334-Cod Penal Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 111. – (1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:
a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) si la art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);
d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie;
e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari ori este deteriorat;
f) cand se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;
g) cand perioada de valabilitate a expirat.
(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin. (1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si d), la art. 102 alin. (3) lit. a) si c) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.