avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cale de acces proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cale de acces proprietate

Buna ziua,
Apelez si eu la rabdarea dumneavoastra cu urmatoarea situatie:

Sunt proprietarul unui teren care a facut parte dintr-o bucata mai mare, impartita la doi frati. Pentru o mai buna reprezentare, imaginati-va un patrat (terenul initial), impartit in doua bucati inegale, sa le spunem bucata din fata si cea din spate, bucata din fata avand acces la drumul public.

Deoarece la momentul impartirii cei de pe bucata din spate ieseau la drumul public pe o carare situata in lateralul bucatii din fata, s-a considerat sa se continue in acelasi mod, fara insa a se face acte (impartirea a avut loc mai demult, undeva la tara).

Cei doi frati au murit, ramanand mostenitorii acestora, respectiv eu, ca proprietar al bucatii din fata si varul meu, ca proprietar al celei din spate, accesul celor din spate la drumul public facandu-se in continuare pe cararea veche, care intre timp a devenit un drumusor lat de aprox 3 m.

Cand s-au facut titlurile de proprietate, eu l-am incheiat in 1997, fara schite, planuri, etc, fiind precizata doar suprafata si vecinii (la nord - varul meu, la sud – drumul public, la est –X si la vest –Y), fara a fi precizat nici un fel de drum de acces, trecere, etc.

Varul meu a incheiat titlul in 1998, dupa aproximativ 6 luni, tot fara schite, doar cu precizarile despre suprafata si vecini. Pe titlul lui apar: la est – X, la vest –Y, la nord –Z, iar la sud, eu nu apar deloc, fiind precizat ca vecin doar ulita, adica drum public),

Intre timp, el si-a facut si o poarta de acces, situata la aproximativ jumatatea terenului meu, in lateral (pe drumusorul de acces, acolo unde se afla cararea veche) , loc pe care il considera ca fiind al sau.

Toate bune si frumoase, si eu ma servesc de respectiva cale acces, insa pentru a intra pe terenul meu, trebuie sa deschid poarta aceea. Si de aici, problemele... Varul meu imi interzice in prezent sa-i mai deschid poarta, spunand ca drumul respectiv este in proprietatea lui, si ca deoarece eu am acces la teren direct din drumul public, nu mai am ce cauta pe la el prin ”curte”.

Intrebari:
!. Cum este posibil ca in titlul lui de proprietate eu sa nu apar ca vecin la sud, ci sa apara direct drumul public, avand in vedere faptul ca titlul lui este incheiat dupa al meu?
2. Al cui este terenul de pe respectivul drum de acces, mai exact cine este proprietarul acestuia (chiar si cu respectarea dreptului de servitute) ?
3. Are varul meu dreptul de a construi ceva pe respectivul drum de acces, sau are dreptul de a-mi interzice mie accesul acolo?
4. Ce pot sa fac pentru a-l determina sa mute poarta respectiva mai in spate, in dreptul liniei de hotar dintre cele doua terenuri, adica acolo unde incepe cu adevarat terenul lui?


Multumindu-va anticipat pentru raspunsuri,
Va doresc o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Gherghe Florina , utilizator 22:56, 15 August 2018
1) Este posibil printr-o eroare (ca sa nu spunem incompetenta) a celor care au intocmit titlul de proprietate si l-au pus in circuitul civil.

2) Proprietar este Y, normal, iar dvs. conform legii, daca aveti iesire la drumul public (si aveti), nu puteti legal solicita sa folositi fondul lui Y (dar puteti sa faceti o conventie cu Y).
Cat priveste dreptul de trecere al varului prin fondul lui Y, parerea mea este sa il lasati asa cum este, sa si-l exercite pe fondul lui Y, caci altfel ar trebui sa treaca pe fondul dvs.

3) Are dreptul de a construi gard (si eventual poarta), daca are autorizatie de construire si acordul proprietarului fondului vecin, adica Y. Cat priveste interdictia pe care varul v-o impune dvs. este oarecum abuziva, insa practic, nici dvs. nu sunteti in masura sa folositi cararea respectiva (v-am explicat de ce).

4) Fie va intelegeti cu varul, fie faceti o conventie cu Y prin care sa va permita accesul prin fondul lui, fie chemati un jurist la fata locului, cu actele in fata, si poate gaseste o alta solutie pe care noi nu o putem vedea de aici.
Va multumesc pentru raspuns.
Nu m-am exprimat eu corect, caci drumul de acces respectiv nu este in lateralul terenului meu, pe terenul lui Y, ci trece pe terenul meu (nu este prevazut in titlu, eu invecinandu-ma direct cu Y). In aceste conditii, cred ca se aplica aceleasi raspunsuri, doar ca in loc de Y, sunt eu.
Inca ceva... pot eu sa solicit corectarea titlului sau de proprietate?
O zi buna!
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
cschipor, utilizator
Inteleg ca varul are acces la propritate .
Notificati-l sa mute poarta deoarece nu are avizul dvs pt aflarea ei acolo . Intre timp ,intabulati terenul iar inainte aduceti in complectare schite . Adresati-va direct OCPI ,fiecare proprietar trebuie sa se adreseze in acest sens ,adica nu puteti sa cereti corectarea greselilor din titlul de proprietate al altuia . Vedeti ca terenul dvs sa fie trecut bine .
Nu va atingeti de aceea poarta dar din moment ce actele arata ca terenul este al dvs , puteti sa sapati o groapa in fata porti sau sa arati terenul sau ...
Bună seara,mama are un lot de teren care la împărțit la 3 frați. Un frate în fata ,eu la jumătate și încă un frate ultima parte care este extravilan . Avem un drum de acces care da la strada și mama ia făcut poarta. Intrebarea mea este :poarta se poate da jos?fratele cel mare care este la drum nu vrea sa renunțe la poarta fiindcă nu vrea sa-și facă gard lotului iar eu trebuie de fiecare data când intru în curte la mine sa deschid poarta.
Ajutati-ma cu o lămurire fiindcă al 3 frate și primul frate vrea sa lase poarta la drum iar eu vreau sa fie liber.
Mulțumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din drum in proprietate privata? mykedany mykedany Stimate doamne / Stimati domni, Ma confrunt cu o problema la casa de la tara. In fapt, conform proiectului de constructie a casei (1991) ma invecinez cu un ... (vezi toată discuția)
Blocare acces teren Popa_Ionela_Corina Popa_Ionela_Corina Buna ziua, am si eu o problema cu o parcela de pamant intravilan. Terenul are forma unui patrulater cu o prelungire mai ingusta prin care aveam cale de acces ... (vezi toată discuția)
Drum de acces catre casa si constructia lui ionghe70 ionghe70 Buna ziua , Sunt proprietarul unei case dintr-un sat din sud-estul tarii. Am acest teren cu o suprafata de 600 mostenire de la familie. ... (vezi toată discuția)