Va rog sa-mi dati si mie un sfat in urmatoarea problema. Sotului meu, care lucreaza in vanzari, i s-a refuzat cererea de concediu pentru data solicitata, desi acesta fusese programat, la cererea angajatorului, inca din decembrie 2008. Motivul invocat este... criza si situatia firmei, care a decis brusc sa nu mai acorde concedii decat din luna octombrie! Ultimul concediu a fost efectuat in sept. 2008.
Nu a contat faptul ca avem rezervarile pentru vacanta platite integral, ca eu nu am cum sa-mi iau concediu in octombrie, copilul e la scoala etc. Singura solutie care ne trece prin cap e demisia fara preaviz (cu preaviz de 30 zile am depasi data programata pentru plecarea in concediu). Stiu ca se poate invoca neindeplinirea obligatiilor contractuale din partea angajatorului. In aceasta categorie pot intra si obligativitatea efectuarii de ore suplimentare duminica, refuzul platii indemnizatiei de concediu inainte de efectuarea acestuia, etc.?
E legal refuzul acordarii concediului de catre angajator, ignorandu-se programarea acestuia?
Demisia se poate suprapune cu concediul neefectuat?
As vrea un sfat in aceasta privinta, este o solutie viabila sau ce ce poate face?
In primul rand:
Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă]
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Apoi,
Art. 141. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
.....
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Avand in vedere:
Art. 143. [programarea concediului de odihnă]
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective
3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni
Insa se poate intampla si:
Art. 144. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Art. 146. [întreruperea concediului şi rechemarea din concediu]
(1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Da, in perioada de preaviz ca urmare a demisiei, se poate efectua concediul.
Va sfatuiesc sa reveniti cu o cerere catre angajator si sa mentionati ca motivele invocate de ei, adica criza si situatia firmei nu le considerati motive obiective.....nefiind un caz de forta majora, iar daca considera ca reprezinta "interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă" sa precizeze clar care sunt acestea.
In caz contrar, fiind refuzat dreptul la concediu, puteti demisiona invocand prevederile art 79 alin 8 din codul muncii : "Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca"....dreptul la concediu de odihna fiind reglememtat prin contractul individual de munca, precum si prin programarea concediilor.
Cu alte cuvinte, angajatorul poate sa-l oblige, atata vreme cat lucreaza acolo, sa nu-si ia niciodata concediu vara sau iarna, doar in lunile octombrie-noiembrie, chiar daca, in aceste conditii, concediul nu se va suprapune niciodata cu al meu? (deoarece, la firma la care lucrez eu, concediul este obligatoriu in luna august!)
Stimata dna Rozi, problema este ca angajatorul nu spune in cerere ca nu este de acord cu efectuarea concediului de odihna, ci doar cu perioada, precizandu-se "doar dupa data de...".