avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,

Sunt in concediu crestere copil, copilul meu implineste 2 ani in 10 august.

Conform noii legi, daca reincep activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, pot beneficia de stimulentul de insertie pana copilul implineste 3 ani.

Aceste 60 de zile sunt calendaristice? Cand ar trebui sa reincep activitatea?

Va multumesc,
Raluca
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:00, 30 Mai 2016
1. Puteti sa solicitati reluarea activitatii oricand doriti dvs. si veti putea solicita apoi stimulentul de insertie.

2. - Deocamdata se aplica actualele prevederi legale (adica primiti stimulentul de insertie pana cand implineste copilul 2 ani).
- Noile prevederi legale se aplica de la 1 iulie 2016.
- Pana atunci asteptam sa apara si modificarile la Normele de aplicare a OUG 111/2010.

3. Daca nu se specifica ce fel de zile sunt atunci este vorba de zile calendaristice.
Buna ziua,

Am inteles ca normele de aplicare ale legii sunt in dezbatere publica. Am solicitat un raspuns si de la agentia locala de servicii sociale, care mi-a oferit urmatorul raspuns:

"Daca dreptul la stimulentul de insertie este stabilit ianinte de 1 iulie (deci realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit inainte de aceasta data), stimulentul de insertie se prelungeste pana a 3 ani din oficiu."

Conform legii, normelor de aplicare, raspunsului de la AJPS cand reiau activitatea astfel incat sa pot beneficia de stimulent? 10 Iunie (sa am cele 60 de zile lucrate) sau oricand inainte de 1 iulie astfel incat sa ma aflu in plata stimulentului?

Multumesc,
Numai bine!
1. Intr-adevar, Protectul de modificare a Normelor este pus in dezbatere publica.

2. Potrivit raspunsului dat de AJPIS, la data de 01.07.2016 trebuie sa fiti in plata stimulentului de insertie, situatie in care dreptul la stimulent este acordat conform actualelor prevederi.

Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.12
(1) Stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, după cum urmează:
a) înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă;
b) după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă.
.....
(5) În situaţia prevăzută la art. 4^1 alin. (1) şi (2), dacă solicitarea concediului de cel puţin o lună se produce în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, stimulentul de inserţie nu se mai acordă.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns, dar tot nu sunt lamurita.

Daca la data de 1 Iulie 2016 (cand intra in vigoare noua lege):

1. ma aflu in continuare in concediu crestere copil (implineste 2 ani in 10 August 2016) si incep serviciul in 10 iulie, pot beneficia in vreun fel de stimulentul de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului?

2. sunt in plata stimulentului de insertie, cu activitatea reluata, sa zicem pe 25 iunie (mai putin de 60 de zile supuse impozitului pe venit), se prelungeste plata stimulentului din oficiu pana la 3 ani? Sau, cand copilul implineste 2 ani se opreste si plata stimulentului deoarce nu voi avea cele 60 de zile lucrate?

3. sunt in plata stimulentului de insertie, cu activitatea reluata in 10 iunie (60 de zile supuse impozitului pe venit), se prelungeste plata stimulentului din oficiu pana la 3 ani?

Multumesc inca o data,
O zi buna!

Raluca
Din Legea 66/19.04.2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

(2) In aplicarea alin. (1) se emit instructiuni care se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata acordare stimulent de insertie georalu1979 georalu1979 stiu ca in luna iulie sa modificat legea privind acordarea concediului de crestere si stimulentului de crestere intrebarea mea este, a crescut durata ... (vezi toată discuția)
Prelungire stimulent de insertie? alinutizka alinutizka Buna! Fetita mea implineste 2 ani in 10 noiembrie, iar eu am renuntat in urma cu un an la indemnizatia de crestere a copilului pt ca m-am intors la munca, ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie acordat parintilor conform noii legi FV2016 FV2016 V-as ruga sa ma lamuriti daca eu pot beneficia de stimulent de insertie, in ce conditii si pe ce perioada voi primi acest stimulent, in caz ca ma incadrez. ... (vezi toată discuția)