avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reglementarea numarului de zile concediu casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reglementarea numarului de zile concediu casatorie

Buna ziua! Unde e specificat exact ca angajatul primeste 5 zile de concediu pentru casatorie? Lucrez la o firma mica, care are sub 10 angajati, si nu avem trecut in regulamentul intern nimic de problema asta. Are angajatorul dreptul sa nu imi acorde aceste zile? cum ii pot explica ca am acest drept? Angajatorul nu este din Romania si trebuie sa ii dovedesc ca am dreptul.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 26 Aprilie 2016
1. Art. 152 C.mun.
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, in Regulamentul Intern, in ccm aplicabil la drepturile salariatilor se pot prevedea numarul zilelor libere platite in cazul unor evenimente deosebite familiale.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are obligatia de a va acorda asa ceva.

2. Pentru sectorul bugetar avem :
HG 250/1992 pentru personalul contractual

OG 6/2007 pentru fucntionarii publici.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns! Sa inteleg ca daca angajatorul a omis lucrurile astea, angajatii au de suferit?
Raspunsul nu poate fi decat afirmativ la intrebarea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate zile am dreptul pt casatorie Valyciuturoianu Valyciuturoianu Cate zile libere am dreptul pt căsătorie care o am luna aceasta (vezi toată discuția)
Zile libere căsătorie copil Tati Ana Tati Ana Se casatoreste fica soției ,am și eu dreptul la zile libere? (vezi toată discuția)
Zile libere deces bunici. la cate zile libere are dreptul un ... cecilia.ciobanu cecilia.ciobanu Zile libere deces bunici. La cate zile libere are dreptul un angajat, in cazul decesului unuia dintre bunici, daca in RoI si in CCM nu este mentionat ... (vezi toată discuția)