avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna seara am si eu o nelamurire si daca ma puteti ajuta vas fi recunascator, tata e persoana cu handicap are si pensie grad 3 cu drept de munca 4 ore peste o luna se inchide firma si este dat afara , intrebarea este are drept la somaj , deoarece din salar pentru cele 4 ore i sa retras si somaju, va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:54, 4 Mai 2016
Nu are drept de somaj, intrucat are calitatea de pensionar.

Din salariu nu trebuia sa i se opreasca contributia pentru asigurarile de somaj.
1. Poate solicita angajatorului sa i se restituie contributia la somaj retinuta ilegal.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:

a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept somaj salariat cu pensie boala lacramioaragologan lacramioaragologan daca un salariat este angajat cu 4 ore deoarece este pensionat pe caz de boala,are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Angajat cu 4 ore / pensie de invaliditate SimonaVucea SimonaVucea Buna ziua, pt un angajat cu 4 ore, care are si pensie de invaliditate grad 3, I se retine contributia la somaj? In acest caz este scutit de impozit, si ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime marcela2015 marcela2015 Buna ziua, sunt pensionar si m-a reangajat la aceeasi intreprindere imediat ce am iesit la pensie, avand mare nevoie de serviciile mele. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)