avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Diminuarea pedepsei de la 90 la 30 de zile permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Diminuarea pedepsei de la 90 la 30 de zile permis auto

Buna ziua,
Acum un an si jumatate mi-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile neacordare la trecerea de pietoni. Acum am dat in radar cu 102km/h in localitate si mi-a fost suspendat permisul pe 3 luni.
Politistul care mi-a suspendat permisul mi-a spus ca pot sa dau examen pentru reducerea la 30 de zile chiar daca mi-a fost luat acum un an si jumatate permisul pentru trecerea de pietoni.
Astazi m-am dus si am luat 15/15 insa cand am depus la ghiseu actele mi-au spus ca nu ma incadrez pentru reducerea la 30 de zile pentru ca nu indeplinesc:
"Art 221 (1) d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie."
Ma poate lamuri cineva? Ce inseamna sanctiunea contraventionala complementara?

Am gasit tot in aceasta lege 221 la pct (2) d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

Are legatura cu pct (1) d)?
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
Janilo, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:39, 5 Mai 2016
OUG195-cunoscuta si sub denumirea de "codul rutier"

Art. 95. - (1) Incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 96 alin. (2).

Art. 96. - (1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.
(2) Sanctiunile contraventionale complementare sunt urmatoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat;
c) confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta ori folosite in acest scop;
d) imobilizarea vehiculului;
e) radierea din oficiu a inmatricularii sau inregistrarii vehiculului, in cazurile prevazute la art. 17 alin. (4);

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei
de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea
contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a
conduce autovehicule
sau tramvaie.

Concluzia: ati sustinut testul 13/15 degeaba, ma mir ca ati fost acceptat sa il sustineti, cuvantul cheie este "cumulativ", adica trebuie sa fie indeplinite toate conditiile de la alin. (1) pentru a se reduce perioada de suspendare la 30 de zile!

Dvoastra nu indepliniti conditia de la lit. d) intrucat ati avut permisul suspendat in ultimii 2 ani, din prin urmare nu aveati de ce sa fiti acceptat sa sustineti testul 13/15!

Probabil nu aveau destui "candidati" si au vrut sa nu fie sala goala! Sau din plictiseala!
Puteti face o sesizare in atentia sefului politiei rutiere solicitand clarificari privind acceptarea in vederea sustinerii testului.

Testul este obligatoriu in conditiile art. 106 alin. (1) lit. a) si b), iar depasirea vitezei nu se regaseste intre acele conditii.

Art. 106. – (1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere permis de conducere pasmangiu pasmangiu Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0.03 in jud Prahova pentru o perioada de 90 zile. Am depus contestatie la tribunal ... (vezi toată discuția)
Reexaminare dupa suspendarea permisului ionel purcaru ionel purcaru Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 zile pentru consum de alcol - 0.12 in aerul expirat, cu posibilitatea recuperarii dupa 30 zile ... (vezi toată discuția)
Doua abateri de conducere sub influenta alcolului BalintJoachim BalintJoachim In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda ... (vezi toată discuția)