avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Urgent! Nerespectare program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Urgent! Nerespectare program vizita minor

Buna ziua,

Am urmatorul caz si va rog sa ma ajutati cu un sfat.

- parinti divortati in urma cu mai bine de un an.
- tatal deschide proces pentru relatii cu minorul pe care il castiga primind programul clasic: primul si al 3-lea weekend din luna de Sambata ora 10 pana Duminica ora 16.
- mama depune apel care este respins ca nefondat.

De la divort pana la momentul de fata vizitele s-au putut desfasura doar la domiciliul mamei si pe o durata de 15-30 minute deoarece apareau mereu certuri inevitabile atat din partea mamei cat si din partea fostei soacre.

La ultimele weekenduri - program de vizita situatia a stat asa(inca nu se respinsese apelul):

- mama nu a vrut sa respecte programul de vizita spunandu-i tatalui sa aiba rabdare pana la solutionarea apelului;

- mama nu a vrut sa respecte programul de vizita nici macar partial, sa mearga ea impreuna cu copilul si tatal la un loc de joaca sau in alta parte decat domiciliul mamei unde locuieste si soacra tatalui. Tatal a dorit sa inceapa cu program de vizita fara luarea minorei la domiciliu insa nu s-a putut.

- mama nu a vrut sa respecte programul de vizita si a fost chemata politia de 2 ori (in 2 weekenduri corespunzatoare programului de vizita). In fata politistilor a afirmat ca ii este rau, ca este racita si nu poate sa mearga cu minora la un loc de joaca iar in al 2-lea weekend abia a fost convinsa de catre politisti sa il lase pe tata sa vada minora fie si la domiciliul acesteia. Vizita s-a intrerupt insa deoarece la nici 2 minute dupa ce a intrat in domiciliu soacra acestuia a inceput sa tranteasca usile si sa tipe speriind copilul care a inceput sa planga.
Tatal, pentru a nu traumatiza copilul a preferat sa iasa afara fara sa stea cu acesta.

- ultimele 2 weekend-uri conform programului de vizita nici macar nu i s-a raspuns la poarta si nu a iesit nimeni. Nu i s-a raspuns niciodata dealungul timpului nici la telefon nici la mesaje cu doua exceptii, cand a raspuns fosta soacra a tatalui si s-a lasat cu injuraturi, jigniri si expresii de genul "nu iti dau nici un copil" sau "lasa copilul asta in pace si vede-ti de viata ta".

Weekendul acesta este primul dupa pronuntarea respingerii apelului ca nefondat.

Foarte probabil mama va refuza in continuare sa respecte hotararea judecatoreasca.

Cum trebuie procedat in acest caz?

Se cheama politia personal de la sediul politiei sau se apeleaza prin 112?

Mentionez ca vorbim de o comuna unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea iar atitudinea politiei a fost una de nepasare, ba chiar nu au vrut sa se deplaseze decat dupa ce li s-a spus ca vom apela la 112.

Echipajul care se va deplasa va trebui sa intocmeasca un proces verbal de constatare, din ce am inteles.

Acest proces verbal trebuie intocmit pe loc si semnat de catre tata? Sau se intocmeste la sediul politiei?

Intreb acest lucru deoarece in cele doua dati cand au mai fost chemati nu au intocmit nici un proces verbal spunand ca va fi intocmit la sectie. Insa, asa cum si Domnul Politist a afirmat, el poate sa scrie orice in acel proces verbal si ca ar fi mai bine sa aiba martori.

Tatal a fost insotit intotdeauna de catre cel putin un martor.

Pe langa procesul verbal, ce pasi ar fi bine sa urmeze tatal, cu exceptia plangerii penale, cel putin la inceput?

Ma gandesc ca ar fi bine sa cheme politia la fiecare zi de vizita pentru a avea mai multe dovezi, ulterior sa apeleze la Directia pentru Protectia copilului sa solicite asistarea la programul de vizita.

Dupa cat timp ar trebui sa apeleze tatal la un executor pentru a pune in aplicare hotararea? Poate executorul sa ia cu forta copilul (cu sprijinul organelor abilitate) si sa il dea tatalui? Este vorba de o minora de circa 3 ani si jumatate.

Ce sfaturi mai puteti sa imi dati?

Va multumesc pentru timpul acordat.



Buna ziua,
Va sfatuiesc sa apelati la:
- executor judecatoresc,
- politie prin 112,
Daca nu se rezolva atunci o puteti actiona in instanta pentru Art. 376 Cod Penal Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului iar politistii pentru Art. 287 cod penal
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
Multumesc mult pentru indrumari.

Si procesul verbal intocmit de politie trebuie facut pe loc si semnat de tata sau e adevarat ca il intocmesc ei la sectie?

Executorul poate apela la forta pentru a lua copilul?

Si daca da, la fiecare weekend trebuie sa cheme executorul?

P.S. Nu este vorba de mine personal, sunt asistent social la un ONG si incerc sa ajut anumite persoane.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
Lucian_bz, utilizator
Va sfatuiesc sa cereti la DGASPC ca programul de legaturi personale cu minora sa se desfasoare la sediul lor pentru inceput. Daca mama nu vine cu copilul, se va face un raport care ii va folosi tatalui in instant cand cere penalizari.
De asemenea, puteti cere ori ce am scris mai sus ori un martor de la DGASPC care sa vina cand tatal merge sa ia copila la programul de vizita.
De asemenea puteti cere consilierea mamei.
Puteti de asemenea dupa executarea silita sa deschideti proces pentru penalizari. Cand va avea de platit intre 100-1000 lei pe zi pentru nerespectare sentinta, cred ca sanatatea mamei se va imbunatati considerabil.
Din nou puteti face mamei plangere la politie pentru a se deschide procesul penal.
In plus, rugati pe cei de la DGASPC sa ii comunice mamei ca alienarea parentala, obstructionarea programului de vizita pot face sa fie decazuta din drepturile parintesti.

Politia nu va poate ajuta.

Apelați la executor dacă credeți ca copilul vrea sa plece cu dvs.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca vreti sa ajutati la decalansarea unui razboi nuclear. Eu n-am prea auzit ca razboaiele ar fi de ajutor. Vad ca varianta dialogului este exclusa. De ce? Dialog nu inseamna ne vedem odata jumatate de ora si ne intelegem pana la majoratul copilului. Dialogul presupune timp, rabdare si nu in ultimul rand compromisuri.
Eu personal nu cred in varianta inger si demon. Mama si bunica se autodetoneaza cand vine tatal in vizita. De ce? Asa de nebune? Ele sunt indracite si tatal e binele si armonia intruchipate pe pamant? Daca vreti sa ajutati incercati sa aflati de ce mama are o astfel de atitudine, chiar daca motivele ei va par complet nejustificate. Fiecare dintre noi are nevoia de a fi ascultat si de a fi luat in seama.
Decaderea din drepturile parintesti nu o veti obtine decat in cazuri extrem de grave: neglijarea grava a copilului, expunerea lui la riscuri ce-i pun viata in pericol, rapirea copilului etc. Alienarea parentala NU e recunoscuta de lege, ci de Colegiul psihologilor dimpreuna cu ARPCC-ul, doua organizatii de drept privat. HG 49 NU recunoaste alienarea, nici DSM-urile (manualul international de afectiuni psihice).
Copilul creste. Daca o tineti intr-un razboi, tatal va pierde perioada in care copilul dezvolta relatii de atasament. Va veti trezi in situatia ca atunci cand veti finaliza razboiul copilul va fi suficient de mare pentru a refuza plecarea cu tatal. Executorul nu ca nu are dreptul sa intervina in forta, n-ar nici macar dreptul sa faca, el sau chiar tatal, presiuni asupra copilului. Cand se va ajunge la executare silita, va urma perioada de consiliere de 3 luni, apoi reluarea executarii etc alt timp pierdut. In sfarsit se va ajunge la amenzi. Daca mama locuieste intr-o comuna si are venituri minimale nici asta nu va folosi la prea multe.
E o vorba: vorba dulce mult aduce. Ia vedeti daca puteti ajuta in acest sens. Incercati sa aflati si punctul de vedere al mamei, e obligatoriu demersul cand vrei sa ajuti si sa fi obiectiv!
Procesul verbal intocmit de politie nu se pune la dispozitia partilor, dar poate fi solicitat de instanta. Dvs credeti ca "atmosfera" creata prin tatal venit cu politia, executorul, DGASPC-ul e una de natura sa insufle copilului dorinta de a pleca? Il veti traumatiza si refuzul lui va fi si mai vehement. Va asocia prezenta tatalui cu o atmosfera conflictuala si tensionata. Credeti ca ar fi de folos? Nu totul in viata se rezolva cu parul. Ia incercati sa sfatuiti tatal sa mearga la usa mamei sau sa-i dea telefon intreband-o de ce are nevoie copilul. Sa mearga in vizita cu hainute pentru copil, sa se ofere sa ajute cu ceva etc. Nu vad ce mama s-ar autodetona la o mana intinsa la cresterea copilului.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Program vizita minor impiedicat de mama Fane_S Fane_S Buna ziua ! As dori sa va intreb , ce as putea face in cazul meu , in legatura cu vizita copilului meu , pe care nu mi-l lasa fosta sotie , eu avand drept de ... (vezi toată discuția)
Program vizita minori nerespectat de mama magdalena24 magdalena24 ce poate face un tata care a trecut prin 8 procese de diferite feluri (ordonanta presidentiala, executare silita) pentru a si vedea fetita ( acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor 2 ani Marcelpascu Marcelpascu Program vizita minor 2 ani , buna ziua ,am sanse sa obtin un program mai bun de vizita minor ,are 2 ani,momentan am 3 ore pe saptamana cu preluare de acasa ... (vezi toată discuția)